Krajniakov rodičovský bonus v aktuálnej podobe nemá podporu koalície, tvrdí Matovič

Rodičovský bonus, ktorým chce minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) kompenzovať nižšie dôchodky ľudí, ktorí vychovali deti, zatiaľ nemá podporu koalície. Nie v tej podobe, v akej ju Krajniak predložil. Povedal to minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas pondelkovej (31. 1.) koaličnej rady.

01.02.2022 11:37
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (3)

„Rodičovský bonus na konci predpokladám, že bude, ale tá podoba bude trošku iná,“ skonštatoval Matovič s tým, že Krajniakovi drží palce. Jeho nápad pomôcť matkám, ktoré nie sú docenené na dôchodku, považuje minister financií za vznešenú ideu. „Na druhej strane treba na to naozaj nájsť zodpovedné a dlhodobo udržateľné peniaze,“ uzavrel Matovič.

Minister Krajniak už dlhodobo presadzuje zavedenie rodičovského bonusu. V ústave už rodičovský bonus zadefinovaný je, Krajniak vyzdvihuje potrebu prijať konkrétnu formu dôchodku ešte v 1. kvartáli tohto roka. Platiť by mal podľa jeho návrhu od začiatku roka 2023. V princípe ide o príspevok pracujúcich detí rodičom na dôchodku na úrovni piatich percent z ich odvodov, čo by sa delilo v pomere 2,5 % matke a 2,5 % otcovi.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Krajniak o reforme dôchodkov: Kto bude chcieť, tomu peniaze v druhom pilieri prehodíme, na rodičovskom bonuse padla dohoda

Krajniak tvrdí, že jeho rezort má pripravené zdroje vo výške 758 miliónov eur na vyplácanie rodičovského bonusu v roku 2023. Maximálne ročné náklady na rodičovský bonus sú na úrovni 550 miliónov eur, takže ministerstvo má aj rezervu vo výške 208 miliónov eur.

Vymenoval päť zdrojov financovania, zväčša ide o úspory v Sociálnej poisťovni (SP), ale ďalší dodatočný rezervný zdroj vidí minister aj v oddlžení nemocníc, k čomu sa Slovensko zaviazalo v pláne obnovy.

K jeho vyjadreniam sa však kriticky vyjadrila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Podľa nej už má väčšina peňazí, ktoré by Krajniak chcel použiť na financovanie rodičovského bonusu, už v rozpočte verejnej správy na roky 2022 až 2024 iné určenie.

3 debata chyba