Už ste si podali žiadosť na zúčtovanie dane? Máte na to posledných 15 dní

Zamestnanec, ktorý mal v roku 2021 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, môže najneskôr do 15. februára písomne požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. Nebude tak potom musieť sám podať daňové priznanie k dani z príjmov. Na blížiaci sa termín upozornila Finančná správa (FS) SR.

01.02.2022 10:19
muž, senior, dôchodca, počítanie, papiere,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Zamestnancom, ktorí mali v roku 2021 len príjem zo závislej činnosti plynúci zo zdrojov na území SR, t. j. zo zamestnania alebo z dohody, a nemajú povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, nakoľko nemali žiadny iný zdaniteľný príjem (napríklad z prenájmu bytu, výhry alebo podnikania), môže zamestnávateľ vykonať ročné zúčtovanie. Musia o to ale v stanovenej lehote požiadať na predpísanom tlačive,“ uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Požiadať o vykonanie ročného zúčtovanie dane z príjmu môžu aj zamestnanci, ktorí mali v uplynulom roku viac zamestnávateľov. V tomto prípade vykoná ročné zúčtovanie posledný zamestnávateľ, u ktorého si zamestnanec uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Do úhrnu príjmov tento zamestnávateľ započíta aj sumy z potvrdení o príjmoch od všetkých ostatných zamestnávateľov, ktoré mu musí zamestnanec do 15. februára predložiť.

potraviny, nákup, rúško Čítajte viac Zníženie DPH na potraviny je okamžitá pomoc, nie definitívna, tvrdí Takáč

Pokiaľ zamestnanec doklady nepredloží, musí podať daňové priznanie do konca marca sám. Platí to ale iba v prípade, že mal v minulom roku zdaniteľné príjmy presahujúce 2255,72 eura.

Väčší výber má zamestnanec, ktorý si neuplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus u žiadneho zamestnávateľa. Ten môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek z nich. O potvrdenie o zdaniteľných príjmoch z predchádzajúcich zamestnaní môže zamestnanec požiadať najneskôr do 5. februára. Bývalí zamestnávatelia mu v takom prípade musia vystaviť potvrdenie do 10. februára.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Slovensko #zamestnanci #zúčtovanie