Investícia do bytu v Bratislave? Návratnosť je až 26 rokov. Ako sú na tom iné európske mestá?

Investícia do kúpy bytu na následný prenájom sa v hlavnom meste Slovenska vráti o 26 rokov. Kým Bratislava je v návratnosti investičného bytu na úrovni európskeho priemeru, napríklad Praha a Viedeň sú na chvoste rebríčka.

31.01.2022 10:55
bratislava, Foto:
Ilustračná fotka.
debata

V hlavnom meste susednej Českej republiky je táto návratnosť o 10 rokov dlhšia než v Bratislave. Vyplýva to z analýzy európskej maklérskej spoločnosti ProfitLevel.

Analytici porovnali trhové ceny bytov a nájomné v 17 európskych hlavných mestách a dovolenkových letoviskách. Na konci rebríčka sa umiestnili chorvátsky Dubrovník s návratnosťou investície do kúpy bytu na prenájom o viac než 42 rokov, Mníchov (38 rokov), Viedeň (37 rokov) a ako najdrahšie mesto z krajín V4 aj Praha (35,5 roka).

dom, novostavba, maľovanie Čítajte viac Zvažujete bývanie v satelitoch? Pozemky už zdraželi o 100 percent

Naopak, takáto investícia sa najrýchlejšie vráti v španielskej Valencii (17,06 roka), v gréckych Aténach (17,66 roka) a francúzskom Marseille (21,78 roka).

Bratislava s 26 rokmi sa ocitla v strede poľa medzi slovinskou Ľubľanou (25,6 roka) a talianskym Milánom (27,5 roka).

Vysoký rast cien rezidenčných nehnuteľností počas pandémie nového koronavírusu ovplyvnila podľa analytikov spoločnosti aj zmena štruktúry ponuky a dopytu. Jedným z kľúčových faktorov bol dopyt po bytoch ako investícii. „Vývoj však nebol vo všetkých atraktívnych európskych mestách a turistických lokalitách rovnaký,“ skonštatovala spoločnosť s tým, že cenovky bytov v strednej Európe rastú už dlhšie výrazne vyšším tempom ako ceny nájmov. Rozdiel zvýraznila ešte pandémia v roku 2020, keď napríklad ceny nájmov na Slovensku dočasne klesli.

„Výsledkom tohto vývoja je, že v strednej Európe je návratnosť bytov dlhšia ako v turisticky atraktívnych krajinách južnej Európy. Na juhu Európy vrátane ostrovov, ako Kréta či Kanárske ostrovy, sa cena investície vráti z prenájmu pomerne rýchlo. A to aj napriek tomu, že hlavná sezóna zaberá len pomerne malú časť celého roka,“ uzavrela hlavná analytička spoločnosti Lucia Žárska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bývanie #nehnuteľnosti #nová investícia