Pokračovanie článku: Peniaze na účte do pár sekúnd. Banky spúšťajú okamžité platby. Kto ich bude mať zadarmo a kto si priplatí?

Konkurenčná výhoda

Otázkou zostáva, kedy okamžité platby spustia aj ostatné slovenské banky. Zapojenie sa do schémy okamžitých platieb je pre viaceré prioritou a na jeho implementáciu sa pripravujú. „Dôvodom, prečo sa naša banka nezapojila hneď v prvej fáze, je skutočnosť, že aktuálne prechádza transformačným programom a jeho súčasťou je aj zavedenie nového bankového systému, ktorý práve takéto transakcie umožní,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Okamžité platby plánujú napríklad aj v UniCredit Bank či 365.bank.

Istý čas to však potrvá. „Spustenie si vyžiada významné investície do úpravy informačných systémov,“ vysvetľuje Pittner z bankovej asociácie.

čsob Čítajte viac Ďalšia banka zvyšuje poplatky. Cesta na pobočku a narábanie s hotovosťou sa predraží

Trio najväčších bánk si uvedomuje, že od 1. februára získavajú oproti konkurentom výhodu. Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš ale nepredpokladá, že by ľudia a firmy húfne prechádzali ku konkurencii iba kvôli okamžitým platbám. „Okamžité platby predstavujú obrovský posun vpred v rámci digitalizácie bezhotovostného prevodu. Ale nie je to nič, čo vám dokáže ušetriť peniaze,“ upozorňuje Dobiš.

Myslí si, že ľudia menia banky najmä kvôli zlej skúsenosti či lepšej ponuke pôžičiek alebo menších poplatkov. „Okamžité platby skôr vnímam ako konkurenčnú výhodu, ktorá vytvára tlak na nezapojené banky. Tie síce hovoria o digitalizácii a pokroku, zrejme však len v úrovniach marketingu,“ dodáva Dobiš.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #okamžité platby