Zníženie DPH na potraviny je okamžitá pomoc, nie definitívna, tvrdí Takáč

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny je okamžitá pomoc, nie definitívna. Uviedol to podpredseda opozičnej strany Smer–SD Richard Takáč. Zníženie DPH na vybrané potraviny je podľa neho jednou z pomocí slovenským domácnostiam v čase rapídneho zdražovania.

28.01.2022 15:14
potraviny, nákup, rúško Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Priblížil, že Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora (SPPK) sa obáva, že zo zníženej DPH budú v konečnom dôsledku profitovať len reťazce. „Práve preto od začiatku navrhujeme aj legislatívne zabezpečiť funkčný mechanizmus na kontrolu. V diskusiách parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa ako jeden z návrhov spomínali dvojité cenovky pri vybraných potravinách,“ spresnil Takáč.

Keď vláda v roku 2015 znížila DPH na vybrané potraviny na 10 %, SPPK to podľa Takáča vnímala pozitívne, vtedy by dokonca uvítali rozšírenie zoznamu základných potravín, ktorých by sa znížená DPH dotkla. „Dnes chceme zoznam základných potravín s dočasne zníženou DPH rozšíriť,“ spresnil.

lidl, pokladňa, zákazník Čítajte viac Zníženie DPH pomôže viac firmám, ako ľuďom. Je to len politika, upozorňujú potravinári

Zoznam by podľa neho mal kopírovať novovytvorený register potravín, ktoré si Slovensko zadefinuje ako základné, v ktorých by mohlo byť potravinovo sebestačné. „Zahrnuté by tam mali byť aj mlieko a mliečne výrobky, vajcia či ovocie a zelenina, teda potraviny, ktoré dokážeme vypestovať v našich klimatických podmienkach. Na tento zoznam potravín by mala platiť aj znížená DPH,“ navrhol.

Znížená DPH by mala byť podľa Takáča len jedným z opatrení, v tomto prípade krátkodobým. Platiť by mohlo už o dva až tri týždne, pričom treba zabezpečiť kontrolu v reťazcoch, aby zníženú DPH pocítili zákazníci v obchodoch a nie reťazce na maržiach.

„Máme tu však aj strednodobé a dlhodobé opatrenia, ktoré pomôžu aj slovenským poľnohospodárom a potravinárom. Niekoľko mesiacov hovoríme napríklad o zvýšení spolufinancovania európskych zdrojov či priamej štátnej pomoci, daňovo-odvodovom zvýhodnení pre potravinárov a poľnohospodárov, znížení cien energií pre nich, ale aj zvýhodnenej úrokovej sadzbe cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku,“ dodal Takáč.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič k novej nižšej DPH na potraviny: Ja by som ju zrušil úplne

Znížiť DPH na vybrané potraviny s okamžitou platnosťou navrhuje aj mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS). „Pokiaľ by sme boli vo vláde, pokračovali by sme v znižovaní DPH tak, ako sme znížili DPH na vybrané potraviny na 10 %. Následne by sme nastavili s nimi pravidlá, aby ľudia neboli nútení nakupovať potraviny v Poľsku alebo v Maďarsku. Nie všetci si môžu dovoliť cestovať za nákupmi, preto vyzývame vládu, aby tento zúfalý stav čo najskôr vyriešila,“ doplnila SNS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #DPH #takáč