Pokračovanie článku: Najdrahšie svine lámu ministerské väzy. Vyčistí OĽaNO korupčný augiášov chliev?

Nech vrátia peniaze

Puci obviňuje rezort a jeho šéfa z toho, že sa nepostarali o riadne informovanie poľnohospodárov, veď o výzve nič nevedela ani Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Vlčan poukazoval deň predtým na to, že rezort a jeho podriadené zložky mali dať vedieť o chystanej dotácii obom chovateľským zväzom, pričom verejnosť sa mala dozvedieť o podpore chovu ošípaných prostredníctvom jednej celoštátnej televízie.

Aj preto dal Vlčan v pondelok pokyn, aby na rezortnom webe bol link na daný spravodajský materiál. Taký sa tam naozaj našiel a informoval o problémoch chovateľov ošípaných a v jednej vete odznelo: „Aktuálne pripravujeme (rezort pôdohospodárstva) mimoriadnu pomoc vo výške dva milióny eur na zmiernenie následkov afrického moru ošípaných.“ Nič viac.

To Róbert Puci nepovažuje za informovanie o výzve, základom ktorej bol dotazník s 13 otázkami. „Aká je pridaná hodnota tohto pamfletu?“ opýtal sa Puci na tlačovke a so sarkazmom dodal, že možno to vysvetlí Útvar hodnoty za peniaze, ktorý je pravou rukou ministerstva financií.

S tým, ako sa rozdeľujú peniaze na podporu chovateľov ošípaných, nie sú spokojní ani v Smere. Poslanec Richard Takáč podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Spôsob, akým rezort informoval o dvojmiliónovej dotácii pre chovateľov ošípaných, považuje Takáč za nástenkový tender.

Strana Hlas zasa žiada o vrátenie všetkých peňazí daňových poplatníkov, ktoré podľa nej nehoráznym spôsobom získala rodinná firma štátneho tajomníka OĽaNO Milana Kyseľa a tiež kandidáta na poslanca do Národnej rady SR Augustína Poláka.

„V najbližších dňoch podáme trestné oznámenie v tejto veci a takisto vyzývame Najvyšší kontrolný úrad, aby v tejto kauze začal konať,“ uzavrel Puci, ktorý v mene Hlasu-SD vyzval na odstúpenie ministra Samuela Vlčana.

Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši chce na najbližšej marcovej schôdzi slovenského parlamentu navrhnúť Zákon o centrálnom registri výziev a dotácií. "Tak ako máme Centrálny register zmlúv, kde musia byť evidované všetky zmluvy so štátom, vznikne Centrálny register výziev a dotácií, kde bude zaregistrovaná každá výzva a dotácia zo štátneho rozpočtu. Potom nebude môcť minister povedať, aby sa vec nemedializovala, sú tam predsa peniaze plynúce zo štátneho rozpočtu,“ vyhlásil Raši.

Redakcia požiadala o stanovisko aj rezort pôdohospodárstva. Do uzávierky tohto čísla ho ministerstvo neposkytlo.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #pôdohospodárstvo #Hlas #Samuel Vlčan