Pokračovanie článku: Najdrahšie svine lámu ministerské väzy. Vyčistí OĽaNO korupčný augiášov chliev?

Našim verným

Z rutinnej podpory, ktorá mala stabilizovať chovy ošípaných, sa stala politická udalosť, pretože rezort mienil zrejme jednou ranou zabiť niekoľko múch. Vlčan v pondelok objasňoval novinárom, že dvojmiliónovou podporou sa usiloval pomôcť predovšetkým malým a stredným chovateľom, pretože väčšina pomoci v minulosti vždy skončila na účtoch veľkých poľnohospodárskych podnikov, medzi ktorými hrajú rozsahom výroby bravčového mäsa prím farmy s dánskym kapitálom. Tie na Slovensku zabezpečujú už polovicu všetkého vyprodukované­ho mäsa.

Poslanec Puci však tvrdí, že pomoc smerovala len k 86 podnikom s vyše 120 farmami. Tých by však malo byť 2 953. A keďže minister na poslednom stretnutí s novinármi uviedol, že dotácie pokryli 97 percent všetkých chovaných prasiat na Slovensku, potom podľa Puciho dostali peniaze len veľkochovy a spolu s nimi niektorí vybraní farmári. Medzi nimi "hviezdi“ farma odstupujúceho štátneho tajomníka Milana Kyseľa, ktorý zobral na každú zo šiestich chovaných prasníc po 4 500 eur.

V tejto súvislosti padali na tlačovke Hlasu štipľavé poznámky a porovnania, že napríklad zdravotníci dostali za mimoriadny výkon počas lanského covidového roku len 300 eur, kým jednej Kyseľovej svini sa ušlo pätnásťkrát toľko. Puci na tlačovke obvinil ministra z klamstiev. Napadol komplikovaný dotačný vzorec, ktorý mal rozdeľovať okrem iného peniaze nielen na farmu, ale aj podľa jej trhovej produkcie. Práve to sa nepáči podnikom, ktoré roky chovajú ošípané, ako povedzme družstvo v Nových Sadoch. To má na farmách spolu okolo 5 000 ošípaných, ročne vyrobí 800 ton mäsa, ale dostalo len polovičnú podporu (13 684 eur) oproti Kyseľovej farme (27 026 eura).

Aký môže byť podiel Kyseľa na zásobovaní Slovenska? Je to najbližšia rodina, pol dediny či viac? To sú otázky, ktoré si na internete kladú ľudia s poukázaním na to, že OĽaNO, ktoré chcelo očistiť spoločnosť od korupcie, teraz predvádza, ako nasmerovať podpory našim verným.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #pôdohospodárstvo #Hlas #Samuel Vlčan