Pokračovanie článku: Chýba 173 rušňovodičov. Doležal im prihadzuje desiatky eur a novým 3000 eur

Žalostný stav infraštruktúry

Rušňovodiči sú len jeden z faktorov, ktorý ovplyvňujú dostupnosť spojov. Železničná infraštruktúra podľa slov ministra Doležala nie je v ideálnom, ale priam v žalostnom stave. Tretina všetkých tratí na Slovensku je nevyhovujúca. Nachádzajú sa na nich dočasné, ale aj trvalé obmedzenia rýchlostí. "Denne vypraví ZSSK viac ako 1 500 vlakov, čo je mesačne približne 45 000 spojov,” uviedol Doležal. Priznáva však, že z toho je okolo sto spojov, ktoré majú meškanie, sú odrieknuté alebo majú zníženú dostupnosť. Na dostupnosť vlakov vplýva niekoľko faktorov. Od zlej infraštruktúry, problémov na trati, zrazenia zveri, samovrážd až po disponibilitu hnacích vozidiel a nedostatok rušňovodičov.

Problémom sú aj zamestnanci, ktorí sa nachádzajú v povinnej karanténe alebo ostali doma s vírusom COVID-19. Dnes ich je v karanténe 47 a nevie sa, koľko v nej ich môže byť zajtra. Preto Doležal s Koreňom nemôžu sľúbiť, že k odrieknutiu vlakov v nasledujúcich dňoch nepríde. "Nedostatok rušňovodičov je problém, ktorý chceme riešiť systematicky zvýšením atraktivity tohto povolania a, samozrejme, aj platov. Veríme, že si vďaka tomu vychováme nových vlastných rušňovodičov,” hovorí Doležal.

Andrej Doležal Čítajte viac Doležal: Nula meškajúcich a zrušených vlakov? To potrvá roky

Akoby problémov nebolo dosť, pandémia spôsobila, že sa nemôžu školiť potenciálni noví rušňovodiči. Takže noví rušňovodiči nemohli prichádzať a mnoho starších odchádzalo do dôchodku. Dnes sú kurzy znova otvorené a podľa slov ministra, ak by ich aj pandémia znovu zatvárala, tak na kurzy pre rušňovodičov to mať dosah už nebude.

Rok 2022 ZSSK podľa informácií Tomáša Kováča, riaditeľa odboru komunikácie a hovorcu, výrazne zvýšila kapacitu kurzov rušňovodičov. Počíta sa s realizáciou šiestich až siedmich kurzov. Čo by malo priniesť približne až 170 kandidátov. Aktuálne prebieha päť kurzov, ktoré sú v rôznom štádiu. Od začiatku februára 2022 sa otvára ďalší kurz.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #ZSSK #rušňovodiči