Pokračovanie článku: Kauza strieda kauzu u ministra Vlčana. Prichádza s nápadom na nižšiu DPH, vysvetľoval dotácie na drahé svine

Z malých raz budú veľkí. Akí?

Na pripomienku Pravdy, že Dáni patria k najlepším chovateľom (nielen na Slovensku, ale aj na svete), a preto nie náhodou zabezpečujú 50 percent produkcie bravčového mäsa na Slovensku, Vlčan povedal: "Nebojujem proti veľkofarmám so zahraničným, ani dánskym, kapitálom, potrebujeme však podporiť aj malých farmárov, lebo o pár rokov tu zostanú len veľkochovy. V situácii, keď mor vyhladil dva veľké podniky (jeden družstevný slovenský a druhý dánsky) vyšla štát likvidácia zvierat na niekoľko stotisíc eur. V čas, keď štát nevie, čo má skôr uhrádzať, sú to naozaj veľké prostriedky.

Otázka znie, ako sa Slovensko, ktoré mor ohrozuje od roku 2018, na jeho skazonosný útok pripravilo.

Krajina musí živočíšnu výrobu diverzifikovať. To je podľa Vlčana dôvod, prečo sa rezort pod jeho vedením snaží podporiť malých aj stredných chovateľov, z ktorých raz môžu byť aj veľké chovy. Či toto vysvetlenie opozícii postačí, ukážu najbližšie dni. Tá sa totiž sústreďuje na najmä na to, komu a ako boli dotácie rozdelené. Samuel Vlčan odmieta, aby decembrová dvojmiliónová dotácia pre chovateľov ošípaných bola porovnávaná s kauzou Dobytkár.

"To je absolútne nefér a nespravodlivé,“ bráni sa minister, ktorý nesúhlasí s tým, že informoval na spôsob povestného nástenkového tendra. Ešte v pondelok vydal pokyn, aby na rezortnom webe zverejnili link na informáciu, ktorou prostredníctvom TA3 ministerstvo informovalo širokú verejnosť o možnosti požiadať o dotáciu. Dotácie mali podľa ministra pokryť 97 percent všetkých prasníc, a to podľa neho znamená, že rezort urobil dostatočnú medializáciu.

Tej však tón udáva už politický zápas, v ktorom si protivníci idú po krku za kauzy minulú i tú najčerstvejšiu. Otázkou je, aké rozuzlenie to prinesie pre slovenských poľnohospodárov potravinárov a spotrebiteľov. Čas plynie a potraviny, ako aj všetko, čo súvisí so založením úrody, dražie.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie DPH #DPH na potraviny #Vlčan