Pokračovanie článku: Kauza strieda kauzu u ministra Vlčana. Prichádza s nápadom na nižšiu DPH, vysvetľoval dotácie na drahé svine

Opozícia: Konal na tajnáša, Vlčan: Nič také

Vlčan od začiatku hovorí, že rozdeľovanie dotácií robí transparentným spôsobom. To si však nemyslí opozícia, ale aj mnohí poľnohospodári. Spomínaná emailová komunikácia okolo rozdeľovania dotácii, ktorú niekto poskytol Hlasu, má vraj vedenie rezortu usvedčovať z toho, že nemalo veľký záujem informovať, ako sa peniaze budú rozdeľovať. A pokiaľ ide o nastavenie vzorca, poslanec Hlasu Róbert Puci tvrdí, že Samuel Vlčan mal schému rozdelenia osobne schváliť. Rovnakej mienky je bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ktorý hovorí, že dvojmiliónová dotácia, čo mala pomôcť chovateľom ošípaných proti zavlečeniu afrického moru ošípaných, sa mala realizovať "bez veľkej medializácie a potichu“.

Minister Vlčan tieto tvrdenia rezolútne odmietol. Zdôraznil, že poľnohospodárov informovali o možnosti čerpať dotácie prostredníctvom dvoch chovateľských a jedného spracovateľského zväzu a verejnosť zasa prostredníctvom vysielania celoštátnej televízie TA3. Minister zdôraznil, že podpory šli tentoraz zámerne vo väčšom objeme na farmy ako také a nie na prasnice. Povedal, že v nedávnej minulosti, keď sa išlo podľa počtu chovaných ošípaných, viac ako jednu tretinu podpôr dostali dve veľké farmy, ktoré chovajú niekoľko desiatok tisíc ošípaných. Zhodou okolností v rukách dánskych podnikateľov.

žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie, jablko Čítajte viac Chlieb, rožky, mlieko či mäso. Potraviny odkroja zo zárobkov i dôchodkov

Dodal, že je proti takémuto spôsobu podpory. Stoja za ním podľa Vlčana „samozrejme, všetci mecenáši Hlasu a Smeru, lebo odtiaľ dostávali pekné provízie“. Dôsledkom bolo, že sa zvyšovala koncentrácia len v týchto veľkých chovoch, kde desaťtisíce prasníc chovajú priemyselne, zvieratá nevidia denné svetlo a redukovali sa malé chovy. Problém je podľa Vlčana v tom, že pod tlakom vysoko nákazlivého afrického moru ošípaných by na Slovensku do dvoch rokov žiadne malé chovy nemuseli byť.

Rozdeliť spravodlivo podpory naozaj nie je jednoduché. Najmä keď sa medzi štedro podporenými ocitne aj farma odstupujúceho štátneho tajomníka Milana Kyseľa. Ten podľa najnovšieho vyjadrenia ministra v skutočnosti chová nie štyri, ale 19 prasníc. Inými slovami povedané podpora na zvieratá štátneho tajomníka prihliadnuc na reálny stav chovaných zvierat nebola až taká vysoká… O čom to svedčí? O neporiadku v evidencii rezortných inštitúcií, priznal minister a povedal, že sa s ním na všetkých úrovniach poráta.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie DPH #DPH na potraviny #Vlčan