Pokračovanie článku: Kauza strieda kauzu u ministra Vlčana. Prichádza s nápadom na nižšiu DPH, vysvetľoval dotácie na drahé svine

Čelíme ťažkému roku

Minister zároveň upozornil, že aj zníženie DPH treba poriadne zvážiť, pretože po čase sa ceny potravín aj tak vrátia na pôvodnú úroveň. V tejto súvislosti povedal, že rezort je pripravený zaviesť kontrolné mechanizmy, a to tak na úrovni potravinárov, ako aj obchodných reťazcov, aby odsledoval, ako sa prípadné zníženie DPH dodržiava, aby ľudia pri kúpe potravín naozaj ušetrili.

Samuel Vlčan Čítajte viac O čom je kauza 4 500 eur na sviňu? Niektoré veci nie a nie pochopiť. Je to do smiechu aj do plaču

Zdá sa, že vláda sa v otázke DPH dostáva pod tlak. Za nákupnou turistikou smerom do Poľska za lacnejšími potravinami a benzínom môžu ľudia vyraziť až z hĺbky sto kilometrov od hraníc. Zároveň sa opozícia aj Kollárovo Sme rodina začínajú zhodovať aj v otázke zníženia cien energií, ktoré roztáčajú ceny potravín. Poliaci vďaka lacnejším pohonným látkam, hnojivám, môžu zlacniť založenie novej úrody, čo bude ešte viac podporovať expanziu poľských potravín na Slovensko aj cezhraničné nákupy. V Poľsku pritom pred pár dňami zverejnili zistenia tamojších kontrolných úradov o nekvalite tamojších potravín. Ľudí to však od nákupov neodrádza, kľúčová je cena, a Poliaci môžu dosiahnuť pokles cien v rozmedzí 10 až 20 percent.

Slovensko naozaj musí podniknúť kroky k zbrzdeniu zdražovania. Poľnohospodári sa netaja tým, že tohto roku nevyhnoja oziminy a jariny dusíkom. Ten je považovaný za motor výživy a hnojivo, ktoré ho obsahuje – napríklad močovina, zdraželo štvornásobne. Na porovnanie, ceny pšenice šli hore dvojnásobne. Z toho jasne vidieť, kto je víťazom zdražovania.

Slovensko teda čaká mimoriadne ťažký rok. Ak vláda nepodnikne zavčasu kroky, ktoré na jednej stane pomôžu poľnohospodárom a potravinárom byť efektívnejší vo výrobe a na druhej strane nezastaví zdražovanie potravín, môže sa ocitnúť celá krajina v nezávideniahodnej situácii. Vyššie výdavky za potraviny ako Slováci majú v Európskej únii len Rumuni (25 percent zo všetkých spotrebiteľských výdavkov). Slováci sú na predposlednom mieste s 20 percentami.

Ak sme spomínali hnojenie rastlín, k efektívnejšiemu využitiu hnojív by mali prispieť dotácie nasmerované na kúpu celého spektra poľnohospodárskej techniky vrátane dávkovačov živín. Dotácie na modernizáciu maštalí na chov dojníc by zasa mohli zlacniť výrobu mlieka. Vlčan povedal, že o dva až tri centy na liter.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Vyplatia ľuďom niečo kvôli drahým energiám? Sulík s Matovičom si prehadzujú zodpovednosť

Lenže o dotácie sa budú poľnohospodári uchádzať od marca do mája, tento rok teda obnova strojového parku, objektov a technológií živočíšnej výroby do hospodárenia zasiahne len čiastočne. Tobôž keď o investície do špeciálnej rastlinnej výroby sa poľnohospodári budú môcť uchádzať až v lete. Je to dôsledok vlečúcej sa očisty Pôdohospodárskej platobnej agentúry s akreditáciou ktorej mala problém Európska komisia a stále z jej činnosti nespúšťa oči.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie DPH #DPH na potraviny #Vlčan