Kauza strieda kauzu u ministra Vlčana. Prichádza s nápadom na nižšiu DPH, vysvetľoval dotácie na drahé svine

Malá dotácia pre poľnohospodárov prebije niekedy veľkú, najmä ak vyvolá rozruch spôsob jej rozdelenia. Minister Samuel Vlčan v pondelok za mimoriadneho záujmu novinárov ohlásil 110-miliónovú investičnú podporu pre poľnohospodárov. Tému druhej najvyššej tohtoročnej podpory do agropotravinárstva však na brífingu prebila decembrová dotačná kauza Najdrahšie svine a tiež názor ministra na zníženie DPH na potraviny.

24.01.2022 11:55 , aktualizované: 18:38
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (46)

Napätie okolo jednej aj druhej politicky citlivej otázky rastie a opozícia parlamentná (Hlas) aj mimoparlamentná už žiada Vlčanovu hlavu. Ten svoju abdikáciu odmietol.

Po týždňovej ofenzíve opozície Smeru a Hlasu, ale aj koaličného hnutia Sme rodina, ktorá sa ústami Jaroslava Karahutu, predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie vyslovila za zníženie DPH na základné potraviny s cieľom zlacniť ich, sa jasne vyjadril aj minister Samuel Vlčan.

sliepka, hydina, vtáčia chrípka Čítajte viac Pozor na hydinu zo západu. Vtáčia chrípka likviduje státisíce kurčiat

Rezort už situáciu nesleduje a nevyhodnocuje, ako vravel minister ešte minulý týždeň, ale pripraví podklady pre vládu aj poslancov Národnej rady, ktoré by mohli viesť k rozhodnutiu znížiť DPH na základné potraviny.

Z Vlčanových slov vyplynulo, že Slovensko vzhľadom na opatrenia, ktoré prijalo Poľsko aj Maďarsko, nemôže nereagovať. Varšava zavádza od februára nulovú sadzbu DPH na potraviny a Maďarsko zasa vracia ceny niektorých základných potravín na úroveň októbra minulého roka. Vlčan sa prikláňa k 5-percentnej DPH, nulová sadzba je podľa neho nepriechodná. Poľsko za ňu môže čeliť žalobe zo strany Bruselu. Maďarská cesta, ktorá prináša faktickú reguláciu cien, je pre Slovensko neprijateľná.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #zníženie DPH #DPH na potraviny #Vlčan