Trh práce zostane až do skorej jari „zamrznutý" v móde pandemickej hybernácie, tvrdí analytik

Nová omikron vlna pandémie, ktorá plynulo nadväzuje na koncoročnú delta vlnu, bude pravdepodobne naďalej tlmiť i pohyby v štatistikách úradov práce. Tvrdí to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

21.01.2022 09:55
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Výroba áut v automobilke Groupe PSA Slovakia v Trnave. Archívna snímka.
debata

Trh práce podľa neho najskôr zostane až do skorej jari „zamrznutý" v akomsi móde pandemickej hybernácie. Keďže však už neočakáva ďalšie uzatvorenie ekonomiky alebo jej časti, zvýšený prílev nových nezamestnaných z tohto dôvodu už nepredpokladá. „Skôr naopak, otvorenie obchodov, či reštaurácií, môže z úradov naspäť stiahnuť časť „lockodownových“ nezamestnaných," uviedol Koršňák.

Recesia podľa neho zvyčajne zvyšuje tlak na optimalizáciu a zefektívňovanie produkcie a v období ekonomického zotavenia vedie k ekonomickému rastu založenom viac na raste produktivity práce. „Z tohto dôvodu i napriek tomu, že ekonomika by sa mohla dostať na úrovne spred COVID krízy už v prvej polovici tohto roka, miera nezamestnanosti sa na úrovne z konca roka 2019 pravdepodobne nedostane skôr ako v závere roka tohto roka, pravdepodobnejšie až v prvej polovici roka 2023," dodal analytik UniCredit Bank.

Omikron coronavirus variant. Omicron Covid-19 variant Coronavirus. Mutated coronavirus SARS-CoV-2. New strain of covid. Mutated virus from South Africa. Virus molecules and Omicron label. Čítajte viac Omikron môže vyradiť desiatky tisíc zamestnancov, upozorňujú zväzy. Ako sa firmy pripravujú na ďalšiu vlnu?

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v decembri minulého roka medzimesačne vzrástla o 0,12 percen­tuálneho bodu na 6,76 percenta. Celková miera nezamestnanosti sa oproti novembru zvýšila o 0,07 percen­tuálneho bodu na 7,40 percenta. Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie, teda pripravených ihneď nastúpiť do práce, v poslednom mesiaci minulého roka stúpol o 3,2 tisíca na 182,8 tisíca. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Mierne zvýšenie nezamestnanosti evidujeme prvýkrát od apríla 2021," uviedlo ústredie práce. Upozorňuje na to, že v porovnaní s decembrom 2020 miera evidovanej nezamestnanosti v minulom mesiaci klesla o 0,81 percen­tuálneho bodu a počet disponibilných uchádzačov o prácu sa znížil o 24,4 tisíca osôb. Celková miera nezamestnanosti sa v decembri minulého roka medziročne znížila o 0,9 percentu­álneho bodu. Celkovo bolo pritom na úradoch práce na konci minulého roka 200,2 tisíca nezamestnaných. Oproti novembru minulého roka je to viac o 1,9 tisíca nezamestnaných, avšak medziročne ide o pokles o 27,1 tisíca osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #trhy #omikron