Búranie Domu odborov začalo. Takto rozoberajú Istropolis

Pri Dome odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave, ktorý budú búrať, pribudlo oplotenie. Zároveň sa tam začali prvé práce, konkrétne demontovanie mramorového obkladu. Developer Immocap, ktorý na mieste vybuduje projekt Nový Istropolis, má totiž k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu.

20.01.2022 13:21
istropolis, demontáž mramor, obklad, Foto:
Demontácia Istropolisu
debata (7)

Developer Immocap zdôrazňuje zodpovedný prístup k obkladu i k umeleckým dielam a artefaktom. „Obklad sa šetrne uskladní, aby bol pripravený na opätovné použitie priamo v Novom Istropolise, ale v prípade záujmu aj pre mestské či štátne organizácie. Rovnako zodpovedne sa postavíme aj k umeleckým dielam a artefaktom, ktoré sa v spolupráci s expertnou firmou pred časom uložili v špeciálnom sklade a plánujeme ich umiestniť v novom projekte,“ vyhlásil developer.

Demontáž Istropolisu

Pri Dome odborov pribudlo oplotenie, začali sa prvé asanačné práce.

Fotogaléria
+2

Plán developera je pretvorenie zanedbanej zóny v okolí Domu odborov na vitálnu mestskú štvrť Nový Istropolis. „Považujeme za prirodzené a zodpovedné informovať o tom aj Bratislavčanov, čo budeme robiť aj v budúcnosti,“ povedal generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko.

Investor pred pár dňami oznámil, že už má k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu Domu odborov. Na jeho mieste plánuje vybudovať projekt Nový Istropolis, v ktorom ráta aj s novým kultúrno-spoločenským centrom, s dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Prestavať chce aj súčasné okolie Domu odborov.

Budova „starého“ Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia. Slúžila ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu. Po roku 1989 bola majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode neprišlo. Odbory predali Istropolis súkromnému investorovi v roku 2017.

ROH, Istropolis, plot, Dom odborov Istropolis Čítajte viac Istropolis: ako sa z Domu odborov stal dom duchov

Za záchranu Domu odborov bojuje organizácia DOCOMOMO Slovensko. Budovu totiž považuje za ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou.

Demolácia bratislavského Istropolisu

Developer Immocap reagoval, že pokračuje v prácach na ďalšej fáze pretvorenia zanedbanej zóny v okolí Domu odborov na vitálnu mestskú štvrť Nový Istropolis.

Fotogaléria
Začala demolácia bratislavského Istropolisu
Začala demolácia bratislavského Istropolisu
+4Začala demolácia bratislavského Istropolisu
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Istropolis #Immocap #Dom odborov