Pripravovaná deregulácia cien energií prinesie slovenským odberateľom viacero pozitív

Pripravovaná deregulácia cien energií prinesie slovenským odberateľom viacero pozitív. Myslí si to predseda predstavenstva Východoslovenskej energetiky (VSE) Miroslav Kulla. Zároveň očakáva, že vďaka zrušeniu regulácie cien energií ako ju v súčasnosti poznáme, sa vytvorí skutočné konkurencieschopné prostredie a prinesie väčšiu rôznorodosť produktov a služieb pre zákazníkov, napríklad variabilnú tarifikáciu.

19.01.2022 12:01
energia, energetika, seps, stlpy vysokeho... Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (4)

„Aj keď je ešte skoro vyjadrovať sa k deregulácii, bude záležať na mnohých detailoch ako bude realizovaná, na druhej strane môžeme povedať, že nás určite v roku 2022 ovplyvní,“ povedal pre agentúru SITA Kulla. Deregulácia by mala podľa východoslovenských energetikov pomôcť rozvoju nových technológií.

„Regulácia nám bránila investovať a nasadzovať nové technológie, či naplno využívať existujúce, ako je napríklad inteligentný merací systém. Som presvedčený, že menej regulácie pomôže aj Slovensku dosiahnuť ciele v oblasti energetickej efektívnosti či v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Rozhodne našu krajinu priblíži k európskym štandardnom,“ konštatoval Kulla.

rodina, falošný úsmev, šetrenie, prasiatko Čítajte viac Ceny energií pre ľudí výrazne narastú. Krajniak prvýkrát uvažuje nad špeciálnymi dávkami

Šéf východoslovenských energetikov očakáva, že aj v tomto roku porastie počet zákazníkov, ktorí budú zvažovať udržateľnosť pri nákupnom rozhodovaní aj pri výbere dodávateľa elektriny či zemného plynu. „Aj v roku 2022 budeme preto ponúkať dodávku elektriny krytú z OZE pre domácnosti i firemných zákazníkov,“ uzavrel Kulla.

Ministerstvo hospodárstva SR naďalej pri deregulácii cien energií počíta pri domácnostiach aj s regulovanou tarifou. Bude určená tým zákazníkom, ktorí nebudú ochotní byť aktívni na trhu s dodávkami energií, a budú ju chcieť využiť. Ministerstvo už pripravilo veľkú novelu zákona o energetike, ktorá počíta so zrušením regulácie cien energií od roku 2023 pri elektrine, respektíve od roku 2026 pri plyne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Slovensko #pozitíva #Východoslovenská energetika #deregulácia