Pokračovanie článku: Sulík sankcie odmieta a tvrdí, že Rusi Krym nevrátia

Únia predĺžila platnosť sankcií

EÚ uvalila hospodárske sankcie na Rusko v júli 2014. Vzťahujú sa na finančnú, energetickú a zbrojársku oblasť. Moskva v odplate zaviedlo embargo na dovoz potravín z únie. Jej členské štáty predlžujú platnosť protiruských sankcií každých šesť mesiacov. Naposledy sa to stalo len nedávno. Ich platnosť predĺžili do 31. júla tohto roku.

Na rozdiel od Sulíka sa Korčok ani raz nevyslovil za zrušenie týchto sankcií. Denník Pravda požiadal tento pondelok popoludní šéfa diplomacie prostredníctvom jeho tlačového odboru o odpoveď na otázku, čo si myslí o existencii protiruských hospodárskych sankcií, ale reakcia do utorka večera neprišla.

O Korčokovi je známe, že v súvislosti s protiruskými sankciami dodržiava zahranično-politickú líniu vlády. „Nechceme hovoriť s Ruskom donekonečna len rečou sankcií, ale netreba si zamieňať príčinu s následkami. Chceme konštruktívne vzťahy, ale nemôžeme ignorovať, keď sa dostanú do rozporu s pre nás dôležitými hodnotami,“ citovala ho vlani TASR, keď sa v Bruseli predstavitelia členských krajín EÚ zhodli na zavedení sankcií proti ruským funkcionárom zapojeným do zatknutia opozičného politika Alexeja Navaľného. Korčok používa podobný politický slovník aj vtedy, keď je reč priamo o ekonomických sankciách.

© Autorské práva vyhradené

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Richard Sulík #Ivan Korčok #podpora pre protiruské hospodárske sankcie