Pokračovanie článku: Smiem vstúpiť? Reštauráciám vadí chaos, menia ponuky a nevedia, čo majú nakupovať

Pomoc? Takmer žiadna

Množstvo prevádzok si všetky náklady nevie samo pokryť. Preto žiadajú štát, aby im zaručil väčšiu pomoc. Momentálna je pre nich minimálna, priam až žiadna. "Žiadna štátna pomoc nepokryje všetky straty a náklady. Nedá sa to, neumožňujú to pravidlá poskytovania štátnej pomoci,“ hovorí Bieliková. Najlepšia pomoc podľa nej je nezatvárať úplne alebo plošne prevádzky.

Najviac pripomienok a sťažností k poskytovaniu štátnej pomoci je k rýchlosti vyplácania dotácií. Bieliková hovorí, že je to spôsobené tým, že nástroje, ktoré sú formou štátnej pomoci, sú nastavené na kompenzáciu nákladov spätne. V niektorých krajinách bola štátna pomoc nastavená tak, že podniky v momente ich zatvorenia či obmedzenia dostali štátnu pomoc formou zálohovej platby, ktorú neskôr musia zúčtovať. Navyše, ak nesplnia niektoré kritériá, tak jej časť musia vrátiť. Tieto krajiny však mali už pripravené nástroje pre takéto situácie, poučili sa z hospodárskej krízy v rokoch 2009 a 2010, informuje Bieliková.

žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie, jablko Čítajte viac Chlieb, rožky, mlieko či mäso. Potraviny odkroja zo zárobkov i dôchodkov

Na tom, že finančná pomoc nie je dostačujúca, sa zhodli aj prevádzky Gašperov mlyn a Plzenská. "Totiž môžeme čerpať iba 80 percent z hrubej mzdy na zamestnancov, ktorí sú v daný deň na prekážke, a teda nepracujú. Využili sme to iba v decembri a už to nevyužijeme, pretože od januára pracujeme naplno a robíme všetko pre to, aby naša prevádzka mohla vítať čo najviac hostí. Nemáme teda nikoho na prekážke,“ tvrdí Gašperov mlyn. Prijali by kompenzáciu poklesu tržieb a chceli by, aby štát prispieval na mzdy zamestnancov aj na dni, ktoré pracovali, a teda neboli na prekážke, pretože tržby počas lockdownu boli extrémne nízke.

Čo sa mení od 19. januára

Prevádzky s obmedzením otváracích hodín budú môcť mať otvorené do 22:00. Ide napríklad o prevádzky verejného stravovania s výnimkou donášky a odber so sebou, predajne drogérií, oblečenia a obuvi, domáce potreby, trhoviská, kľúčové služby, prevádzky telekomunikačných operátorov a podobne. Zákazníci hotelov a podobných služieb krátkodobého ubytovania po tretej dávke sa už nebudú musieť preukazovať negatívnym testom; táto povinnosť ostáva pre osoby s dvoma dávkami vakcíny s dvojdávkovou schémou a s jednou dávkou vakcíny s jednodávkou schémou. Hotely a podobné služby budú otvorené v režime OP+.

Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania sa ruší obmedzenie kapacity ubytovaných hostí (doteraz bolo 75 %). Ruší sa kapacitné obmedzenie pre prevádzky verejného stravovania (doteraz bolo 50 %).

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #reštaurácie #podniky #gastro