Pokračovanie článku: Smiem vstúpiť? Reštauráciám vadí chaos, menia ponuky a nevedia, čo majú nakupovať

Rast cien potravín = rast cien jedál

Nárast cien potravín sa prenáša aj do cien jedál a nápojov. Okrem nárastu cien týchto komodít rastú aj iné náklady, akými sú napríklad energie, ale aj náklady na mzdy zamestnancov a ďalšie služby, ktoré gastroprevádzky nakupujú. "Reštaurácie však nie vždy dokážu premietnuť celkový nárast nákladov do ceny svojich jedál a nápojov. Musia zohľadniť kúpyschopnosť ich návštevníkov, aby neprišli o svoju klientelu. V súčasnosti je to ešte zložitejšie, keďže sme si počas obdobia pandémie zvykli viacej využívať služby donášok a menej navštevujeme samotné prevádzky,“ tvrdí Bieliková.

predseda SAMO martin krajcovic Čítajte viac Zástupca reťazcov Krajčovič: Okolité štáty pomáhajú viac producentom potravín, preto žiadajú dvihnúť ceny

Ceny potravín rapídne stúpli a aj gastroprevádzky pocítili túto finančnú ťarchu, ktorá sa odrazila aj na cenách v ich jedálnych lístkoch. "Snažíme sa jedlá kalkulovať podľa vstupných nákladov. Naše jedlá sú o niečo drahšie, ale pocitovo to nie je nič extrémne,“ povedal prevádzkovateľ za Gašperov dvor. Rast nákladov nielen potravín, ale aj energií a tiež mzdových nákladov pociťujú aj v Plzenskej. "Preniesť toto zvýšenie na zákazníkov nie je úplne možné. Elasticita ceny naráža na znížený objem predaja,“ uviedol tím Plzenskej.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #reštaurácie #podniky #gastro