Pokračovanie článku: Smiem vstúpiť? Reštauráciám vadí chaos, menia ponuky a nevedia, čo majú nakupovať

Mäso, ovocie alebo pivo chýbajú

Majitelia prevádzok majú strach z ďalšieho úplného zatvárania prevádzok. Nejde len o stratu príjmu, ktorá im spôsobuje vrásky na čele. Na pleciach ich ťaží aj otázka nakupovania a objednávania tovaru. Trvanlivé potraviny im až taký veľký problém nerobia. Horšie je to však s čerstvými surovinami. Ak objednajú veľké množstvo a podnik im zatvoria, môžu mať veľké straty. Ak však nakúpia málo, hrozí im, že zákazník nedostane to, na čo má chuť a čo mu „a la carte“ ponúka. Ďalší problém pri malých objednávkach je aj ten, že cena pri nich je vyššia.

"Objednávanie tovaru je, samozrejme, zložitý proces. Hlavne, ak ide o čerstvé suroviny, či už sú to rôzne druhy mäsa, ovocia, zeleniny, ale aj niektorých druhov nápojov, akým je výčapné pivo,“ uviedla Bieliková. Otázka objednávania tovaru do značnej miery závisí aj od typu klientely, ktorá prevádzku navštevuje. Môže ísť napríklad o reštauráciu, ktorú prevažne navštevujú turisti a návštevníci centier miest, alebo o podnik, ktorý navštevujú zamestnanci priľahlých firiem a biznis centier. Záleží tiež, či je to reštaurácia alebo piváreň, ktorá je navštevovaná prevažne vo večerných hodinách. "Riešením je aj zúžená ponuka ponúkaných jedál a nápojov, a ich postupné rozširovanie v závislosti od dopytu, alebo aj skrátenie prevádzkových hodín na čas, keď je dopyt po službách daného podniku,“ uviedla Bieliková.

gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Čítajte viac Konečne, hovoria prevádzky, ktoré opäť otvorili svoje brány. Akú majú návštevnosť?

Podtatranský podnik Gašperov mlyn dnešnú situáciu zvláda podľa vlastných slov "celkom dobre“. Naďalej kontrolujú režim OP/OP+ a dodržiavajú všetky nariadenia. "Čo je tiež celkom náročné,“ poznamenal prevádzkovateľ prevádzky Gašperov mlyn. S potravinami nemajú žiadny problém. Pripisujú to hlavne tomu, že aj počas zatvorenia fungovali v okienkovom režime a ponúkali roznášku. „To, že nevieme, aké budú ďalšie kroky, je pravda, ale tak to je. Žiaľ, od začiatku pandémie, teda už dva roky, len tŕpneme, kedy nás zase zatvoria,“ dodal prevádzkovateľ.

Na Slovensku sú však stále aj prevádzky, ktorým sa do dnešného dňa nepodarilo otvoriť svoje priestory návštevníkom. V Žiari nad Hronom v hoteli Plzenská majú zatvorené. "Je veľmi obtiažne rozhodnúť sa a otvoriť, nakoľko len nákup skladových položiek je veľmi finančne náročný. My nemáme žiadnu istotu, že sa zasa niečo nezmení. Pri zatvorení sme museli množstvo tovaru zlikvidovať,“ hovorí pre Pravdu tím Plzenskej. Dodávajú, že otvoriť je pre nich finančný risk a nemajú žiadnu istotu akejkoľvek pomoci.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #reštaurácie #podniky #gastro