Škrty v štátnych železniciach. Nový rozpočet nepokryje ani opravy

Štát má poskytnúť Železniciam SR v roku 2022 na prevádzku infraštruktúry 239 miliónov eur. Podniku to však nestačí. Železnice upozorňujú, že pridelená suma nepostačí ani na pokrytie najnevyhnutnejších opráv a údržby.

18.01.2022 13:38
vlaky / železnice / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Štát sa zaviazal poskytnúť Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) v roku 2022 na prevádzku infraštruktúry zatiaľ 239,1 mil. eur. Okrem toho na kompenzáciu finančných vplyvov zo zníženia úhrad za prístup k infraštruktúre pre nákladných dopravcov má zaplatiť tradične 22,5 mil. eur.

Vyplýva to z nového dodatku k Zmluve o prevádzkovaní železničnej infraštruktúry na roky 2017 – 2021 medzi Ministerstvom dopravy a výstavby SR a ŽSR. Platnosť zmluvy predĺžili na tento rok z dôvodov pokračujúcich rokovaní o novej zmluve a potreby zabezpečiť kontinuálne prevádzkovanie železničnej infraštruktúry v tomto roku. Podnik môže požiadať o zmenu výšky pridelených finančných prostriedkov.

ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Čítajte viac Masívny výpadok vlakových spojov pokračuje. Odborník vysvetľuje, prečo rušňovodiči zo zamestnania utekajú

Železnice upozorňujú, že pridelená suma na infraštruktúru nepostačí na pokrytie najnevyhnutnejších opráv a údržby počas roka 2022. „Rozpočet verejnej správy na roky 2022 – 2024 prideľuje ŽSR dotáciu na prevádzkovanie železničnej infraštruktúry na rok 2022 vo výške 241,5 mil. eur, čo je o 57,1 mil. eur menej ako v roku 2021,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. „Okrem štátnej dotácie ŽSR počítajú aj s príjmami od dopravcov vo výške 98,3 mil. eur, vrátane kompenzácie finančných dopadov v nákladnej doprave,“ dodala.

Vlani podniku pridelili dotáciu na prevádzkovanie infraštruktúry pôvodne vo výške 241,6 mil. eur, čo bolo medziročne menej o 61 mil. eur. Táto suma podľa železníc neumožňovala zabezpečiť v plnom rozsahu všetky činnosti vyplývajúce zo zmluvy, a štát po rokovaniach dotáciu v októbri zvýšil o 57 mil. eur takmer na 300 mil. eur.

Rezort dopravy má na základe zmluvy v tomto roku uhrádzať ŽSR na železničnú infraštruktúru mesačne po 23 mil. eur od januára do augusta a zhruba po 13,8 mil. eur v septembri až decembri. Z celkovej sumy skoro 240 mil. eur na ekonomicky oprávnené náklady má ísť najviac na zabezpečenie riadenia dopravy, a to 115 mil. eur. Na prevádzku a správu infraštruktúry je určených 45 mil. eur, na jej údržbu a opravy 67,6 mil. eur a na jej základnú reprodukciu 11,5 mil. eur. Na zabezpečenie odloženej údržby a opráv infraštruktúry z minulosti nie sú nateraz vyčlenené žiadne peniaze.

Pre dlhodobo zanedbávanú železničnú infraštruktúru štátom je napríklad tretina koľají v nevyhovujúcom stave, ako ukázalo vyhodnotenie meracieho vlaku. Prechodné obmedzenia traťových rýchlostí pre zlý stav infraštruktúry sú na viac ako sto pomalých železničných úsekoch, čo má tiež nepriaznivý vplyv na plynulosť vlakovej dopravy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #ŽSR #infraštruktúra