Cyklochodníky a rozvoj obcí stojí. Pozemkový fond nemá dosť členov a kopia sa im nevybavené žiadosti

Viacerým mestám a obciam brzdí Slovenský pozemkový fond (SPF) rozvoj. Rada SPF pozostávajúca z 13 členov ich má v súčasnosti iba troch. A to zastavuje jej rozhodovanie, čo následne pociťujú občania na vlastnej koži. Ide napríklad o projekty s cyklochodníkmi, ktoré sa nemôžu stavať v Poprade, Starej Turej či v dedine pri Trnave Cíferi. Viacerým obciam to spôsobuje problémy pri čerpaní eurofondov.

17.01.2022 13:15
Branislav Tréger, predseda ZMOS Foto:
Branislav Tréger, predseda ZMOS
debata

V Starej Turej posielali žiadosť pozemkovému fondu ešte v roku 2016. No do dnešného dňa sa to nepohlo. Hovorkyňa Únie miest Slovenska Daniela Piršelová dokonca dodáva, že už v roku 2010 mestečko podávalo doklady k prevodu pozemkov, no doteraz sa nič neudialo.

Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) preto došla trpezlivosť. Ústredný riaditeľ ZMOS-u Michal Kaliňák spolu s predsedom ZMOS-u Branislavom Trégerom a členom rady SPF Štefanom Gregorom v pondelok vyzvali vládu, aby vymenovala ďalších členov fondu.

Rada sa tak nevie stretnúť a žiadosti ostávajú na stole nevybavené. „Dva alebo tri mesiace sme nezasadali a tie zmluvy sú tam, stoja,“ hovorí Gregor. Rada SPF tak nedokáže plniť svoju funkciu. ZMOS pripomína, že o probléme sa vie už dávno. Neskôr popoludní zareagoval aj minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO), ktorý na februárovú schôdzu parlamentu predloží nominácie chýbajúcich členov Rady SPF.

Podobné starosti majú aj v Handlovej. Mesto dostalo zarážajúce stanovisko SPF o tom, že si medzi jednotlivými svojimi úsekmi nedokáže žiadosti postúpiť. To konania veľmi predlžuje, hovorí Piršelová. Podobné problémy hlásia aj v Hurbanove, v Rajci a v Prievidzi. „Vysporiadanie viacerých z týchto pozemkov je pre mesto Rajec, ako aj pre ostatné obce Rajeckej doliny mimoriadne dôležité najmä z dôvodu nutnosti budovania cyklistickej infraštruktúry či nájomných bytov, obzvlášť v tomto období, keď je možnosť čerpať na tieto účely rôzne mimorozpočtové prostriedky,“ uvádza mesto Rajec. Podobné skúsenosti má aj Hurbanovo. „Pretože sme vedeli, že žiadosti smerované na SPF sa riešia roky, tak sme s nimi nič neriešili. My vlastne ani nevieme, na ktoré SPF sa máme obracať, pretože kanceláriu v Nových Zámkoch zrušili. Nemáme však doriešené niektoré nehnuteľnosti, ktoré by sa mali dostať do správy mesta Hurbanova,“ dodalo Hurbanovo.

Najväčším problémom sú práve líniové stavby, kde spadajú aj cyklochodníky. Takéto stavby sú pomerne úzke, ale aj tak prechádzajú katastrálne rôznymi pozemkami. Tak sa stáva, že obce a mestá nedostanú právny titul na to, aby na stavbu bol pozemok vysporiadaný, respektíve bol v nájomnom vzťahu. „Keď nemá žiadateľ takto vysporiadaný pozemok, nemôže požiadať o európske peniaze a už vôbec nemôže aplikovať vlastné peniaze. Práve kvôli tomu, že tieto pozemky v poriadku nie sú,“ dodal Tréger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štát #Slovensko #pozemky #ZMOS #SPF