Pokračovanie článku: Omikron môže vyradiť desiatky tisíc zamestnancov, upozorňujú zväzy. Ako sa firmy pripravujú na ďalšiu vlnu?

Testovanie, izolovanie sa a termokamery

Firmy od začiatku pandémie vedeli, že si nemôžu dovoliť prísť o svojich zamestnancov. Zaviedli teda opatrenia na ochranu ich zdravia a bezpečnosti. Príkladom je aj spoločnosť so stavebninami Danucem Slovensko, ktorá opatrenia na zníženie šírenie sa nákazy medzi svojimi pracovníkmi pravidelne aktualizuje. „Chránime našich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a rovnako tak zabezpečujeme aj kontinuitu podnikania,“ tvrdí pre Pravdu Alžbeta Timárová, manažérka a tlačová hovorkyňa Danucem Slovakia.

„Chránime našich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a rovnako tak zabezpečujeme aj kontinuitu podnikania,“
Alžbeta Timárová, manažérka a tlačová hovorkyňa Danucem Slovakia

Automobilka Kia Slovakia vynakladá maximálne úsilie na protipandemické opatrenia. „Kontrola OTP režimu, pravidelné testovanie na pracovisku zamestnancov, termokamery na vstupe, zabezpečenie antibakteriálnych prostriedkov, on-line školenia, zabezpečenie viac ako dvojmetrového odstupu na výrobných linkách, jednosmerné sedenie s dostatočnými rozstupmi v jedálňach a oddychových zónach, dodržiavanie protipandemických opatrení v autobusovej doprave a mnohé iné,“ vymenoval príklady Tomáš Potoček, hovorca spoločnosti Kia Slovakia.

Tieto opatrenia podľa jeho slov fungujú a dlhodobo sa im v spoločnosti osvedčili. Preto v nich naďalej aj plánujú pokračovať. V prípade potreby budú flexibilne reagovať na novovzniknutú situáciu. „Dúfame, že nové opatrenia zo strany štátu budú zmysluplné, zohľadňujúce reálne možnosti zamestnávateľov,“ tvrdí Potoček.

Súčasný stav na trhu práce však neumožňuje flexibilne reagovať na prípadný výrazný výpadok pracovnej sily. „Zároveň dôsledky omikronu aj v iných krajinách môžu vo finálne negatívne ovplyvňovať výrobný proces v našom závode,“ uviedol Potoček. Keďže si vážnosť situácie v spoločnosti Kia uvedomujú, okrem opatrení na zamedzenie zvýšenia nákazy realizujú aj interné kampane, prostredníctvom ktorých získavajú zamestnanci najnovšie informácie o pandémii. Môžu si napríklad aj vypočuť podcast so zdravotníckym analytikom. V rámci očkovacej kampane sa priamo v závode dalo zaočkovať 250 zamestnancov.

úradníci, právnici, notebook, nepríjemné prekvapenie, práca, Vianoce, problém Čítajte viac Slováci sú pre kariéru či lepší plat ochotní podvádzať

Autobusový dopravca Arriva je taktiež pripravený na očakávaný príchod omikronu. Opatrenia bude zavádzať na základe vyhlášok odborníkov v oblasti zdravotníctva. Zároveň Arriva apeluje na cestujúcich, aby dodržiavali protipandemické opatrenia v záujme ochrany svojho zdravia i zdravia zamestnancov dopravcu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #zamestnanci #Covid-19 #omikron