Pokračovanie článku: Slovensko vyrobilo vlani milión áut. Na tisíc obyvateľov vyrobíme 184 vozidiel, sme svetoví rekordéri

Dobrý výsledok

Našťastie, slovenské automobilky to až tak nepostihlo. Jaguar Land Rover a aj Volkswagen vyrábajú skôr drahšie autá. Tie mali u ich materských konkurentov vyššiu prioritu. Nehovoriac už o tom, že vynovený Land Rover Defender, vyrábaný v Nitre, sa stal globálnym hitom a predáva sa doslova „ako teplé rožky“.

SR ZAP Matušek automobilový priemysel TK BAX Čítajte viac Slovensko v príprave na elektromobilitu zaostáva, upozorňuje ZAP

Žilinskej Kii čipy až tak veľmi nechýbali a navyše koncom uplynulého roku spúšťala výrobu piatej generácie modelu Sportage, ktorý je pre Kiu strategickým. Od druhého kvartálu sa výpadky vo výrobe asi najviac dotkli trnavského Stellantisu, ktorý musel minulý rok zrušiť spolu 111 výrobných zmien. Modely Peugeot 208 a aj Citroën C3, ktoré sa tam zatiaľ vyrábajú, síce nemajú vysokú maržu. No sú tak populárne, že Stellantis ich výrobu nemohol nijako zásadne obmedziť. Koncom roku 2021 však nedostatok komponentov, pretože nejde len o čipy, výraznejšie dopadol na celý Volkswagen, kde sa zrejme situácia bude stabilizovať ešte niekoľko mesiacov.

Podčiarknuté a zrátané – slovenské automobilky v roku 2021 vôbec nedopadli zle – práve naopak. Aj keď s a niekedy v polovici roku hovorilo o tom, že výroba áut na Slovensku by mohla podliezť dokonca hranicu 900-tisíc áut, napokon sa tak nielenže nestalo, ale počet vyrobených áut na Slovensku za rok 2021 dokonca opäť mierne prekročil miliónovú hranicu. A to čakal len málokto. Medziročne je to 4-percentný nárast a odhady hovoria, že v roku 2022 by mala byť výroba áut na Slovensku približne na rovnakej úrovni.

Podľa predstaviteľov Združenia automobilového priemyslu (ZAP SR) je pre zachovanie konkurencieschop­nosti do budúcna – a j v súvislosti s prechodom na elektromobilitu – strategicky mimoriadne dôležité získať nejakú významnú investíciu z oblasti výroby batérií. Nové „baterkárne“ vznikajú v Maďarsku, v Česku, Poliaci majú na svojom území jednu z najväčších výrobní batérií na svete, patriacu LG Chem, len u nás sa v tomto smere viac hovorí, než koná.

Fotografia c.1 - Viacucelove obrnene vozidlo 4x4 na podvozku Tatra od spolocnosti Tatra Defence Slovakia na vystave IDEB 2021  zdroj foto DP Čítajte viac Tatra hlási úspešný vlaňajšok. Prekročila plán, získala armádne zákazky a vyvíja vozidlo na vodík

Prezident ZAP SR Alexander Matuška na štvrtkovej tlačovej konferencii, že v tejto oblasti budeme ťahať za kratší koniec minimálne dovtedy, kým Slovensko od verbálnych deklarácií smerujúcej k podpore elektromobility nepristúpi aj k reálnym skutkom. Aj za pomoci ZAP SR sa síce podarilo presadiť vznik národnej siete nabíjacích staníc, ktorých by sa malo v rámci fondu Obnovy vybudovať až tritisíc päťsto, chýba však podpore elektrických áut.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Slovensko #automobilky #čipy