Chlieb, rožky, mlieko či mäso. Potraviny odkroja zo zárobkov i dôchodkov

Drahota vstúpila do slovenských domácností. Potvrdzujú to januárové nákupy potravín. Tie isté potraviny stoja viac ako pred rokom, pričom ceny rýchlo rastú aj oproti lanskému novembru. Viac ako desať rokov stabilné ceny rožkov, chleba, mlieka sa stávajú minulosťou. Ich ceny stúpajú v dôsledku prudkého zdražovania základných surovín a energií. Najzraniteľnejšie sú domácností dôchodcov a mladých rodín.

16.01.2022 16:00
žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (219)

Kým Poliaci dočasne znížili DPH na potraviny na nulu a Maďari idú regulovať ceny chleba, mlieka a cukru, na Slovensku sú zatiaľ regulátormi cien prostredníctvom akcií najmä na bravčové či hydinové mäso obchodné reťazce. Štát, ktorému sa rozpadáva domáca výroba potravín, ponecháva trhu voľnú ruku.

Vianočno-novoročné zásoby potravín sa už v domácnostiach minuli a ľudia zisťujú, že ceny bežného sortimentu základných potravinárskych výrobkov idú hore. Nejde o prekvapujúcu skutočnosť, už v decembri roku 2021 Slováci platili za ne viac ako pred rokom. Podľa porovnania, ktoré urobila Eva Sádovská, analytička trhu potravín zo spoločnosti WOOD & Company, si ľudia priplatili najmä za oleje a tuky viac o 19,4 percenta, za mlieko a syry o 5,2 percenta a za chlieb a výrobky z obilnín o 5 percent.

Druh CENA NOVEMBER CENA jANUÁR
Pšenično ražný 1,09 eura 1,19 eura
Tmavý voľný 1,29 1,39
Iné druhy pečiva  
Dlháň 800 g 1,99 eur 2,19 eur
Kváskový 405 g 0,99 eur 1,59 eur
Rožok 50 g 8 centov 10 centov
     

Zdroj: Pravda

vláda Čítajte viac Menej plytvania: obchody budú predávať aj jedlo „po záruke“

Za ten istý nákup teda slovenskí spotrebitelia platia už niekoľko mesiacov viac. Ich peniaze – zárobky aj úspory – znehodnocuje inflácia. Všimnime si dáta za november 2021 a porovnajme s prognózou Sádovskej na prvý štvrťrok tohto roku. V predposlednom mesiaci minulého roka dosiahla inflácia 4,5 percenta, v prvom štvrťroku 2021 bude atakovať potravinová inflácia hranicu 7 percent. Strop inflácie a teda aj zdražovania potravín by mal byť podľa prognózy spoločnosti dosiahnutý v 1. kvartáli 2022.

"Následne by tempo zdražovania potravín mohlo už mierne spomaliť. V roku 2022 tak očakávame, že ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrastú v priemere o 5 – 6 percent,“ odhaduje možný vývoj analytička Eva Sádovská.

© Autorské práva vyhradené

219 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ceny #Slovensko