Pokračovanie článku: Z 0 na 100 sa ľahko zrýchli, no potom to ide ťažšie. OECD vystavilo Slovensku kritické vysvedčenie

Krajniakov bonus zvážte

OECD bola k niektorým reformám koaličných partnerov aj kritická. Odporúča slovenskej vláde napríklad vypustiť z dôchodkovej reformy rodičovský bonus, ktorý presadzuje Sme rodina. Nepodporuje ani návrh SaS zaviesť daňovú brzdu, ktorá by bránila vládam zvyšovať podiel daní na celkovom výkone ekonomiky.

„Predĺženie pracovného života prostredníctvom prepojenia zákonného veku odchodu do dôchodku so strednou dĺžkou života, ako plánuje vláda, výrazne zlepší udržateľnosť dôchodkov. Na rozdiel od toho by sa malo prehodnotiť navrhované zavedenie takzvaného rodičovského bonusu,” píše sa v správe.

minister prace Milan Krajniak rodicovsky bonus Čítajte viac Krajniak plánuje vyššie dôchodky. Nad zdrojom peňazí a podporou koalície však visí otáznik

Dôvod vidí OECD v tom, že bonus ohrozuje udržateľnosť dôchodkov, má neurčitú účinnosť a je nespravodlivý, keďže zvýhodňuje rodičov bohatších detí. Vyčíta presne to, čo Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Efektívnejšou politikou by bolo podľa OECD zvýšenie príspevkov pre matky ešte počas materskej a skrátenie nadmerne dlhých rodičovských dovoleniek. A to tak, že by štát zabezpečil viac cenovo dostupných jaslí a materských škôl.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #trh práce #starnutie populácie #ekonomická analýza