Pokračovanie článku: Z 0 na 100 sa ľahko zrýchli, no potom to ide ťažšie. OECD vystavilo Slovensku kritické vysvedčenie

Nová automobilka k nám už nepríde

Premiér Heger medzi prioritnými oblasťami, ktorým sa chce venovať, vyzdvihol vzdelávanie a súdnictvo. „Aj preto tie reformy, ktoré už dnes máme na stole, idú v súlade s odporúčaniami OECD. Vložím všetko úsilie do toho, aby sme tieto reformy naďalej posúvali a schvaľovali v parlamente tak, ako sme si ich naplánovali. Samozrejme, hľadáme vždy politický kompromis, ale je potrebné, aby aj politici mali podporu občanov, ktorí rozumejú, že toto je tá najlepšia cesta,” vyhlásil Heger.

„Až 17 percent študentov zo Slovenska odchádza študovať do zahraničia. Je to enormné číslo. Samozrejme, že je prirodzené, že študenti idú študovať aj do cudziny, ale štandard je rádovo 4 či 5 %, na Slovensku až 17 %," porovnal premiér. „Aby sme stav zlepšili, reformy sú nevyhnutné. Aj keď môžu byť vnímané ako nepopulárne, z dlhodobého hľadiska sú pre Slovensko výhodou a pomôžu,“ dodal premiér.

Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Čítajte viac Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Zlepšenie vzdelania všetkých detí, zabezpečenie primeraného rozvoja zručností pre pracovníkov všetkých vekových skupín v digitálnej ekonomike, pomoc firmám pri zavádzaní nových technológií, zvýšenie výdavkov na výskum a vývoj a zlepšenie podnikateľského prostredia by pomohlo podľa OECD posilniť schopnosť Slovenska inovovať a profitovať z digitálnej transformácie.

„Máme tri zdroje rastu: pracovnú silu, investície a myšlienky – inovácie. Pracovná sila nám bude ubúdať kvôli demografii. Investície by znamenali, že každý rok by sem musela prísť nová veľká automobilka, no to je nereálne, lebo už teraz je ten trh dosť saturovaný. Samozrejme, investori budú chodiť ďalej, ale nič masívne a dramatické ako v minulosti by som nečakal, lebo ich nie je kde umiestniť. Preto nám ostáva len ten tretí zdroj, inovácie, výskum a vývoj, organizačné zmeny, reformy,” vysvetlil Baláž.

Ako príklad uviedol porovnanie s Českom, kde už na vlak rastu z inovácií naskočili. Majú vyššie výdavky na výskum a vývoj, ako je priemer EÚ, a približujú sa štátom ako Holandsko či Belgicko, začínajú rásť štandardným módom vyspelého štátu. Slovensko je však hlboko pod.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #trh práce #starnutie populácie #ekonomická analýza