Z 0 na 100 sa ľahko zrýchli, no potom to ide ťažšie. OECD vystavilo Slovensku kritické vysvedčenie

Združenie najvyspelejších štátov sveta (OECD) vydalo veľké hodnotenie Slovenska. Verdikt: v dobiehaní vyspelých krajín sme začali spomaľovať. Ak ich ešte niekedy chceme dobehnúť, musíme pristúpiť aj k opatreniam. „Takým, ktoré pôsobia ako nepopulárne, no sú vysoko prospešné pre ktorúkoľvek krajinu,” vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO). To sa týka najmä zmien v oblasti dôchodkového systému, trhu práce a zdravotníctva.

13.01.2022 12:54
Generálny tajomník OECD Mathias Cormann s... Foto:
Generálny tajomník OECD Mathias Cormann s premiérom Eduardom Hegerom.
debata (20)

Zlé správy priniesol vo štvrtok na Slovensko generálny tajomník OECD Mathias Cormann. Po skončení krízy bude podľa neho mimoriadne dôležité napraviť chyby, kvôli ktorým sme začali na svetovej úrovni zaostávať v dobiehaní špičkových ekonomík.

Denníkom Pravda oslovení ekonómovia hovoria, že správa potvrdzuje ich obavy. „V poslednom desaťročí akoby slovenská ekonomika strácala ťah na bránu – odstup od výkonnosti najvyspelejších ekonomík sa menil iba minimálne. Sme 36 percent pod úrovňou skupiny špičkových ekonomík,” upozorňuje Karol Morvay z Katedry hospodárskej politiky na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Slovensko by malo rásť rýchlejšie, aj by mohlo rásť rýchlejšie, pokiaľ spraví reformy v oblasti vzdelávania, inovácií a výskumu. „Inak budeme ďalej zaostávať. Je pochopiteľné, že v minulosti sme rástli omnoho rýchlejšie, pretože z nízkych hodnôt sa dobieha ľahšie. Aj strom, keď ho zasadíte, najskôr rýchlo vyrastie aj meter a zvyšok už ide pomaličky. A ľahšie sa zrýchli z nuly na sto, ako zo sto na dvesto. To je efekt nízkeho základu,” pripája sa ekonóm z Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Ekonomický rozvoj Slovenska v porovnaní s inými...
Profesie ohrozené automatizáciou priemyslu
Podiel vysokoškolákov študujúcich v zahraničí

V strednodobom až dlhodobom horizonte sú podľa novej správy OECD potrebné v prvom rade reformy dôchodkov, práce a zdravotnej starostlivosti, aby sa vyrovnali tlaky starnúceho obyvateľstva, ktoré znamená, že počet pracujúcich sa za najbližších 30 rokov zmenší o štvrtinu.

Čo odporúča OECD Slovensku

  • Navrhnúť strednodobú stratégiu fiškálnej konsolidácie zameranú na riešenie rastúcich výdavkových tlakov.
  • Uskutočniť reformy s cieľom predĺžiť pracovný život, pomôcť väčšiemu počtu matiek, Rómov a iných podzamestnaných skupín zaradiť sa do pracovného procesu, zlepšiť zdravie v starobe a znížiť neefektívnosť výdavkov.
  • Podporiť opätovné prepojenie veku odchodu do dôchodku so strednou dĺžkou života a sprísnenie možností predčasného odchodu do dôchodku.
  • Reformy zdravotníctva a dlhodobej starostlivosti by mohli zahŕňať zlepšenie preventívnej starostlivosti, zvýšenie efektívnosti v nemocniciach, zvýšenie počtu všeobecných lekárov a rozšírenie domácej a komunitnej dlhodobej starostlivosti.

Hodnotenie OECD si môžete stiahnuť tu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #trh práce #starnutie populácie #ekonomická analýza