Začala sa demolácia bratislavského Istropolisu. Hlavné mesto prichádza o pamiatku, tvrdí združenie (+ fotogaléria)

Zbúraním Domu odborov, známeho tiež ako Istropolis, na Trnavskom mýte v Bratislave príde Slovensko o ikonický architektonický komplex a súčasne o najväčšie kultúrno-spoločenské centrum v krajine. Vyhlásila to organizácia Docomomo Slovensko, ktorá za záchranu objektu bojuje. Reagovala tak na developera Immocap, ktorý pred pár dňami oznámil, že už má právoplatné rozhodnutie o odstránení budovy.

13.01.2022 12:11
istrop4 Foto:
Začala demolácia bratislavského Istropolisu
debata (64)

Docomomo Slovensko, ako súčasť medzinárodného združenia odborníkov zaoberajúcich sa výskumom a ochranou moderného architektonického dedičstva, si myslí, že odborná argumentácia, intenzívna komunikácia s príslušnými úradmi a ani takmer 11.000 podpisov pod petíciou Zachráňme Istropolis nedokázalo presvedčiť vlastníka a predstaviteľov zodpovedných inštitúcií o hodnotách tohto architektonic­kého diela.

Bratislava,Istropolis Čítajte viac Rozhodli o Istropolise. Legendárnu budovu zbúrajú, investor už má právoplatné rozhodnutie

„Správa o búraní Istropolisu je však zlou správou nielen pre milovníkov modernej architektúry a kultúrnu obec, ale aj pre celú spoločnosť, ktorá spolu s budovou stráca aj významnú časť vlastnej historickej pamäte,“ uviedla organizácia.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Spláchnuté v Dunaji

Avizované búranie Domu odborov sa však podľa nej najzásadnejšie dotkne hlavného mesta. Organizácia to označuje za „priamy útok na jeho krehkú identitu a bolestné potvrdenie historickej skúsenosti, že ráz mesta ovplyvňuje niekoľko privátnych aktérov a nie verejný konsenzus“.

Členovia Docomomo Slovensko vyjadrujú hlboké znepokojenie nad osudom celého architektonického dedičstva druhej polovice 20. storočia. Vďaka „ľahostajnosti a nečinnosti zodpovedných inštitúcií“ sa podľa organizácie stáva najohrozenejšou časťou kultúrneho dedičstva krajiny.

Demolácia bratislavského Istropolisu

Developer Immocap reagoval, že pokračuje v prácach na ďalšej fáze pretvorenia zanedbanej zóny v okolí Domu odborov na vitálnu mestskú štvrť Nový Istropolis.

Fotogaléria
Začala demolácia bratislavského Istropolisu
Začala demolácia bratislavského Istropolisu
+4Začala demolácia bratislavského Istropolisu

Developer Immocap reagoval, že pokračuje v prácach na ďalšej fáze pretvorenia zanedbanej zóny v okolí Domu odborov na vitálnu mestskú štvrť Nový Istropolis. „Považujeme za prirodzené a zodpovedné informovať o tom aj Bratislavčanov, čo budeme robiť aj v budúcnosti,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko.

Investor pred pár dňami oznámil, že už má k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu Domu odborov. Na jeho mieste plánuje vybudovať projekt Nový Istropolis, v ktorom ráta aj s novým kultúrno-spoločenským centrom, s dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Prestavať chce aj súčasné okolie Domu odborov.

V polovici januára má na mieste pribudnúť stavebné oplotenie a začne sa s prvými prácami na fasáde, a to demontovaním mramorového obkladu. Investor deklaruje zodpovedný prístup k obkladu i k tunajším umeleckým dielam a artefaktom.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Istropolis