Pokračovanie článku: Menej plytvania: obchody budú predávať aj jedlo „po záruke“

Strany vyhradené slovenským výrobkom zmiznú

Potravinový zákon ruší aj miliónové pokuty pre reťazce za porušenie povinností ohľadom vystavovania tovarov. Pokiaľ do jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty dôjde k opakovanému porušeniu povinností, orgán úradnej kontroly bude môcť uložiť pokutu do dvojnásobku sadzby, v minimálnej výške 50 000 eur a maximálne do dvoch miliónov eur.

Dochádza aj k vypusteniu povinného dodržiavania podielu poľnohospodárskych produktov a potravín vyrobených na Slovensku v reklamných letákoch, teda pri listinnej alebo elektronickej propagácii a marketingu. Doteraz totiž až 50 percent akciových letákov museli zaplniť slovenské výrobky. Opatrenie vzniklo ešte počas vládnutia vtedajšej ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS) vo februári 2019.

Samuel Vlčan Čítajte viac Črtá sa veľká zmena v obchodných reťazcoch: Diktovanie množstva slovenských potravín v letákoch sa skončí

Po opakovanej kritike obchodníkov, ale aj výhradách Európskej komisie ministerstvo pôdohospodárstva toto ustanovenie zruší. Prevádzkovateľ bude však povinný uviesť v propagačnom letáku percentuálny podiel slovenských výrobkov z celkovej ponuky.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Potraviny #Slovensko #minimálna trvanlivosť