Pokračovanie článku: Menej plytvania: obchody budú predávať aj jedlo „po záruke“

Charita, ZOO, spaľovňa

Novela by mala vstúpiť do platnosti od 1. júna za predpokladu, že dovtedy prejde schvaľovaním v parlamente. Ak ju poslanci ponechajú vo vládou schválenej podobe, bude musieť prevádzkovateľ s predajnou plochou väčšou ako 400 štvorcových metrov potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, ponúknuť najneskôr 48 hodín pred umiestnením najmenej jednej charitatívnej organizácii. Až keď tá do 48 hodín od ponuky neprejaví záujem alebo potraviny odmietne, môže ich dať obchodník do predaja.

Proti zmene zákona sa stavalo najmä ministerstvo práce či Konferencia biskupov Slovenska. Argumentovali, že tak klesne množstvo potravín, ktoré sa dostanú k sociálne odkázaným občanom, pretože obchodníci uprednostnia predaj potravín pred darovaním.

Zástupcovia iných organizácií ale s takýmto tvrdením nesúhlasia. Výkonný riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslav Tulák zdôrazňuje, že takáto úprava je potrebná, vhodná a keďže predajca je povinný najskôr ponúknuť tovar charite, pomôže tak aj im. Novela navyše umožňuje len predaj špecifickej skupiny tovarov, hlavne suché potraviny.

Predávať sa nemôžu produkty pre dojčatá, geneticky modifikované potraviny, všetky druhy vajec, mäsových konzerv či tovar s poškodeným obalom. „Z našej skúsenosti viac ako polovicu vyhadzovaných nepredaných potravín tvoria v predajniach nebalené pečivo, ovocie a zelenina, na ktoré sa DMT nevzťahuje,“ vysvetľuje Kolarik.

Hierarchia „života“ tovaru po DMT tak bude nasledovná: najskôr tovar obchody ponúknu charitám, potom ich môžu 45 dní predávať na svojich pultoch. Následne môžu byť potraviny ponúknuté do ZOO alebo chovateľských staníc a napokon do bioplynových spaľovní.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Potraviny #Slovensko #minimálna trvanlivosť