Pokračovanie článku: Slováci zainvestovali za rok 1,5 miliardy eur. Je to rekord, no potešil iba málo ľudí (+ výnosy fondov)

Kam s investíciami v roku 2022

Z každého rožka troška. Tak by sa dalo opísať ideálne investičné portfólio. Malo by teda obsahovať z každého niečo – hotovosť, dlhopisy, akcie, nehnuteľnosti, komodity a alternatívne formy investovania. „ Pomer medzi jednotlivými triedami odzrkadľuje rizikový profil investora a tým určuje aj potenciál výnosu,“ vysvetľuje pre Pravdu Pavel Škriniar z Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Bežný investor by sa mal podľa neho zamerať na spomenutú diverzifikáciu, pravidelnosť a vytrvalosť. „Pravidelným investovaním nielen znižuje investičné riziko, ale vytvára si návyk,“ dodáva.

stavba, dom, zatepľovanie Čítajte viac Smeruje k nám finančná injekcia z Bruselu. Zjednoduší zatepľovanie bytových domov

V investičnom portfóliu v roku 2022 by určite nemali chýbať akcie. „Kombinácia dlhopisov a akcií je základný kameň zdravých portfólií, pričom čím dlhší investičný horizont, tým väčšia akciová zložka,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik z Partners Investments. Ak sú investície krátkodobé, teda do päť rokov, tak dominantnú zložku tvoria dlhopisy, teda až 80 percent. „Pri investičnom horizonte 15 rokov je pomer akcií a dlhopisov opačný,“ dodáva Ovčarik.

Na obzore je podľa portfólio manažéra spoločnosti Across Private Investments Dominika Hapla zvyšovanie sadzieb. To tiež môže zamiešať s výkonnosťou jednotlivých cenných papierov. „V čase zvyšovania úrokových sadzieb sa darí bankovému sektoru,“ vysvetľuje. Z geografického hľadiska je potom najväčší potenciál v rozvíjajúcich sa trhoch, teda predovšetkým Ázia. Od roku 2008 sa darilo viac americkým akciám. „Neamerické akcie môžu podľa valuácií preto najbližšie roky zhodnocovať vyššie ako americké,“ dodáva Hapl. Keďže politika centrálnych bánk poslala výnosy dlhopisov blízko k nule, investori sa začali obzerať po alternatívach. Presúvajú sa tak buď do akcií, alebo alternatívnych investícií, ktorým by sa malo podľa Hapla dariť aj v roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Slovensko #účet