Pokračovanie článku: Slováci zainvestovali za rok 1,5 miliardy eur. Je to rekord, no potešil iba málo ľudí (+ výnosy fondov)

Víťazi a porazení roku 2021

Vlaňajšok bol pre investorov úspešný a výnosovo nadpriemerný. Aspoň pre tých, čo mali zainvestované v komoditách, realitách či akciách. Globálne akciové trhy zaknihovali zisk najmenej 20 percent a v prípade USA a Európy sme sa dostali k 25 percentám. „Z jednotlivých sektorov stáli na strane víťazov energie, technológie, polovodiče, financie a zdravotníctvo,“ tvrdí pre Pravdu Silvia Čechovičová, investičná strategička KBC Asset Management na Slovensku. Darilo sa aj niektorým komoditám – výrazne sa posilnila cena ropy či zemného plynu. Netreba však aj zabúdať na alternatívne investície, ktoré si pripísali zisky v desiatkach percent.

Na druhej strane investície do dlhopisov priniesli stratu. Globálne dlhopisové trhy boli ovplyvnené uvoľnenou menovou politikou a skončili so stratou jedného percenta. Nedarilo sa tiež napríklad akciám leteckých spoločností či sektoru hotelierstva a cestovného ruchu. Stratu „zaklincovali“ aj niektoré vzácne kovy ako striebro či zlato.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Slovensko #účet