Počas tretej vlny pandémie iba štvrtina reštaurácií kontrolovala Covid pass alebo test pri OTP režime

Počas tretej vlny pandémie iba štvrtina reštaurácií kontrolovala COVID pass alebo test pri OTP režime. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Ako sa máte Slovensko? Informuje o tom komunikačná agentúra Seesame v tlačovej správe.

11.01.2022 14:51
COVID-19: Otvorili gastro prev?dzky pre OP Foto:
Ilustračná fotka
debata

Prieskum bol realizovaný v období od 12. decembra 2021 do 16. decembra 2021 počas lockdownu spojeného s núdzovým stavom a zákazom vychádzania. Prieskum bol vykonaný na vzorke 1 000 respondentov. Autormi projektu je Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV), Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, prieskumná agentúra MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame.

Zhruba 30 percent ľudí navštívilo reštaurácie alebo pohostinstvá v čase, keď platil režim OTP. Zhruba polovica nezaočkovaných návštevníkov a to 47,4 percenta tvrdí, že ich pri vstupe do gastroprevádzok neskontrolovali. Skúsenosť bez kontrol COVID pasov alebo testov mala zhruba štvrtina návštevníkov a to 27,4 percenta zaočkovaných.

gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Čítajte viac Konečne, hovoria prevádzky, ktoré opäť otvorili svoje brány. Akú majú návštevnosť?

„Je zaujímavé, že zaočkovaní a nezaočkovaní opisujú značne inú realitu fungovania režimu OTP. Môže to však odzrkadľovať aj jednoduchý rozdiel v tom, ktoré reštaurácie a podniky si zaočkovaní a nezaočkovaní v čase OTP vyberali. Je dosť možné, že nezaočkovaní respondenti zámerne uprednostňovali tie zariadenia, v ktorých sa COVID testy nekontrolovali," uviedla Jana Lindbloom zo Sociologického ústavu SAV.

V novembri a začiatkom decembra dve percentá ľudí pracovali z domu. Štyri percentá z opýtaných pracovali na pracovisku, no s kolegami do kontaktu neprišli. Takmer 20 percent respondentov na pracovisku prišlo do kontaktu s kolegami, pričom zhruba 20 percent malo väčšinou nasadený aj respirátor, 30 percent ho malo niekedy áno a niekedy nie a približne 20 percent nemalo nasadený respirátor vôbec. Kontakt bez respirátora mali vo vyššej miere nezaokovaní ľudia a to 35,4 percenta než zaočkovaní, a to v pomere 18,7 percenta.

gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Čítajte viac Gastro je otvorené, ľudia sú však opatrní. Niekotré prevádzky ani neotvorili

„Z predchádzajúcej októbrovej vlny prieskumu zároveň vieme, že ne/zaočkovanosť jednotlivcov do veľkej miery súvisí s ne/zaočkovanosťou ich bezprostredného okolia – predovšetkým členov rodiny, ale aj najbližších kolegov na pracoviskách. Keď to skombinujeme s informáciou, že v skupinách blízkych kolegov sa respirátory často skladajú dole alebo prípadne nenosia vôbec, tak nie je prekvapením, ak sa koronavírus v značnej miere opäť šíril aj na pracoviskách," uzavrela Jana Lindbloom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #reštaurácie #pandémia #Covid-19 #gastro #OTP