Billa zarába a rozširuje sieť i zázemie. Pri Seredi postaví nové logistické centrum za 38 miliónov

Obchodným reťazcom sa na Slovensku darí. Billa, líder v segmente supermarketov, buduje v priemyselnom parku neďaleko Serede nový centrálny sklad. Investícia za viac ako 38 miliónov eur umožní ďalší rast spoločnosti najmä v západnej a strednej časti Slovenska, pre ktorú bol starý sklad v Senci už priúzky.

11.01.2022 14:43
billla Foto:
Obchodný reťazec Billa buduje pri Seredi nové logistické centrum za 38,5 milióna eur. Generálny riaditeľ Billy Arnd Riehl (na snímke s mikrofónom), pripomenul, že reťazec preinvestoval od roku 1993 na Slovensku jednu miliardu eur.
debata (1)

Nie je to náhoda, že nové logistické centrum vyrastá práve pri Seredi. Leží neďaleko diaľnice, ktorá umožní kamiónom vyrážať k rozrastajúcej sa sieti obchodov. V súčasnosti ich má Billa na celom Slovensku 158, po dokončení superskladu by sa sieť mala podľa slov Arnda Riehla, generálneho riaditeľa Billy, rozrásť na 200 supermarketov.

Nový centrálny sklad vyrastie na ploche 138-tisíc štvorcových metrov. Samotný dvojpodlažný halový objekt veľkoskladu bude mať rozlohu 28 500 štvorcových metrov, čo predstavuje o 24 percent väčšiu plochu, akou disponuje súčasný sklad v Senci. Celková kapacita tovaru bude až 23 tisíc ton v rôznych teplotných rozmedziach.

kalkulačka, peniaze, bankovky, euro, počítanie Čítajte viac Rast cien prekonáva rekordy. Je najväčší za posledných 17 rokov

Len na porovnanie, v roku 2016 Lidl zhruba kilometer od súčasnej investície Billy otvoril veľkosklad na rozlohe 128-tisíc štvorcových metrov. Šlo o vtedy o investíciu za 50 miliónov eur, ktorá vytvorila 200 pracovných miest. Billa by mala dať v novom logistickom centre prácu 170 ľuďom z okolia Serede, pričom sa tu budú môcť zamestnať aj pracovníci z končiaceho seneckého logistického parku.

Skladové zázemie oboch obchodných sietí vyrástlo na starej obchodnej ceste, ktorú v roku 1335 otvoril kráľ Karol Róbert z Anjou. Mala vtedy prispieť k rozvoju obchodu a hospodárstva na trase Budapešť – Praha a stať sa akýmsi protipólom tradičného toku tovarov z Viedne do Prahy. Ako vidno, stará obchodná cesta, osou ktorej je dnes diaľničná sieť, žije ďalej. Pravda, jej rozšírenie a oživenie má aj zápornú stránku.

reportaz zalohovanie 3 Čítajte viac Najväčšia zmena v obchodoch nastane už o pár dní. Akú sú najčastejšie mýty o zálohovaní

Logistický park vošiel do jedného z najúrodnejších chotárov Slovenska. Tam, kde sa kedysi rodila najmä cukrová repa pre blízky seredský cukrovar, obilie, kukurica alebo zelenina, sa koncentrujú sklady. Primátor Serede Martin Tomčányi pripomenul, že Sereď, tradičné potravinárske centrum Slovenska, kde sa vyrábajú napolitánky, cukor a šumivé víno, získala kvalitného investora. Tomčányi mal na mysli fakt, že nový areál spĺňa všetky atribúty, pokiaľ ide o šetrné správanie k životnému prostrediu či šetrenie energie. Ako doplnil Arnd Riehl, Billa ako zodpovedná firma, ktorej záleží na udržateľnosti životného prostredia, obklopí sklad zelenou plochou s rozlohou 4,4 hektára s lúčnym porastom, drevinami a troma vodnými plochami. Návratnosť investície sa podľa Tomáša Staňa, finančného riaditeľa Billy, očakáva do štyroch až piatich rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Sereď #Billa #obchodný reťazec