Pokračovanie článku: Rodičovský bonus: Krajniak našiel naň peniaze, ale z koalície mu odkazujú, že je to zlý nápad

O neuplatnenie musíte oficiálne požiadať

Minister na viacerých príkladoch vysvetlil, ako presne rodičovský dôchodok ovplyvní výšku dôchodku penzistov, ktorí vychovali deti. Pripomenul, že rodičovský bonus je nadviazaný na zárobok dieťaťa, ktoré musí odvádzať dane a odvody na Slovensku.

Využiť možnosť prispievať takto rodičom k dôchodku je jeho právom, môže sa rozhodnúť aj neprispieť. Jeho odvody sa ani v jednom prípade nezvyšujú. Konkrétny návrh počíta s prerozdelením piatich percent zo zárobku dieťaťa spred dvoch rokov v pomere 2,5 percenta matke a 2,5 percenta otcovi.

V prípade, že rodičia pracujúceho potomka ešte nedosiahli dôchodkový vek alebo už nežijú, rodičovský príspevok sa neuplatňuje. Za štandardných podmienok sa však rodičovský odvod aktivuje automaticky – pokiaľ si dieťa želá prispievať len jednému rodičovi alebo z osobných dôvodov nechce rodičom prispievať vôbec, musí o to požiadať.

„Ak nechce prispievať, musí oznámiť Sociálnej poisťovni do konkrétneho dátumu, konca septembra alebo októbra, že si neželá posielať časť odvodu rodičom na dôchodok. V takom prípade tieto peniaze pôjdu do spoločného systému,” vysvetlil Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #financovanie #Milan Krajniak #rodičovský dôchodok