Pokračovanie článku: Rodičovský bonus: Krajniak našiel naň peniaze, ale z koalície mu odkazujú, že je to zlý nápad

Systém sa komplikuje a nerieši deficit

Ekonomicko-sociálny analytik občianskeho združenia Pracujúca chudoba Ján Košč tvrdí, že takto sa systém dôchodkového poistenia len čoraz viac komplikuje. „Štát sa zbavuje zodpovednosti za dôchodky a hádže to na plecia detí penzistov, pričom dosť významne diskvalifikuje tých seniorov, ktorí už nemajú žijúce deti alebo ich deti žijú v zahraničí,” zdôrazňuje Košč.

Druhou otázkou podľa neho je, aká bude výška dôchodkov pri rôznych prípadoch. Napríklad, ak sú dvaja kolegovia, ktorí pracujú v jednej firme, zarábajú rovnako, no jeden bude prispievať rodičom, druhý nie. Dostanú po 40 odpracovaných rokoch rovnaký dôchodok? Na túto otázku Krajniak reagoval, že áno. „Ich dôchodok bude rovnaký. Vyplácanie rodičovského bonusu nemôže nijako postihnúť vyplácanie bežných dôchodkov, tak to je aj v ústave,” povedal minister.

Zdroje z rodičovského bonusu už majú podľa RRZ iné určenie v rozpočte verejnej správy

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) zdroje financovania rodičovského dôchodku za viac ako 1 mld. eur v prevažnej miere nepredstavujú dodatočné zdroje, ktoré by kompenzovali negatívny vplyv zavedenia rodičovského dôchodku na hospodárenie verejných financií. Ide podľa nich o zdroje, ktoré sú už z väčšej časti zahrnuté v schválenom rozpočte verejnej správy na roky 2022 až 2024, majú teda pri daných rozpočtových cieľoch aj protistranu na strane výdavkov.

Pri vyhodnocovaní dopadov na verejné financie je podľa RRZ potrebné, aby sa každé opatrenie vyhodnocovalo v kontexte celkovej situácie vo verejných financiách. Z tohto pohľadu je argumentácia lepším hospodárením Sociálnej poisťovne podľa rady neopodstatnená. Dočasné lepšie, aj keď stále deficitné, hospodárenie Sociálnej poisťovne v súčasnosti nemôže byť podľa rady dôvodom zavedenia nových opatrení s trvalým negatívnym vplyvom na rozpočet.

Rada zdôrazňuje, že pre rok 2023 aj bez schváleného rodičovského dôchodku vláda zatiaľ neprijala dostatočné opatrenia na dosiahnutie svojho rozpočtového cieľa, deficitu vo výške 2,7 % HDP. Podľa odhadu RRZ vláde chýba 1,2 % HDP. Zavedenie rodičovského dôchodku po zohľadnení prezentovaných zdrojov financovania by tak viedlo k ďalšiemu navýšeniu potreby konsolidačných opatrení.

Krajniak: Vláda prehodnotí budúcnosť II. piliera

Podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) momentálne neexistuje žiadna dohoda v rámci koalície, že by sa príspevky do II. piliera mali meniť. „Hneď po tom, ako uzavrieme prvý pilier, sa však podľa môjho názoru musíme vrátiť aj k druhému pilieru. Musíme predebatovať, akým spôsobom chceme, aby ďalej fungoval. Podľa mňa je najväčšou prioritou nastaviť životný cyklus takým spôsobom, aby pravdepodobnosť dôchodku z II. piliera bola čo najvyššia. To považujem za najväčší problém,” odpovedal na otázku Pravdy.

Zároveň priblížil, že sa vo vládnej koalícii diskutuje aj o presune úspor aktuálnych sporiteľov z garantovaných dlhopisových fondov do negarantovaných akciových alebo indexových fondov. Vláda by nemala direktívne nariadiť presun týchto sporiteľov. Dôvodom je, že hodnota akcií je v súčasnosti na vrchole a obáva sa toho, že by trhy mohli po presune sporiteľov do negarantovaných fondov výraznejšie klesnúť.

Čo sa týka ďalších zmien, Krajniak zdôraznil, že nepodmieňuje zavedenie rodičovského bonusu znížením príspevku do II. piliera. „Upozorňujem však, že na druhý pilier odchádza zo Sociálnej poisťovne dvojnásobne viac peňazí ako na rodičovský bonus, konkrétne 1,1 miliardy eur ročne.“ Zároveň pripustil, že ak niekto z jeho kolegov zníženie navrhne, je ochotný o tom debatovať. „Viem si predstaviť, že by to mohlo byť menej. Viem si predstaviť, že by to v budúcnosti mohlo byť aj viac. Viem si predstaviť aj to, že sa nebudú navyšovať príspevky, ktoré sa každý rok navyšujú, ale nenavrhujem to.“ V tomto roku je vo výške 5,5 % z hrubej mzdy, do roku 2024 sa má zvýšiť na 6 %. Ak by sa toto postupné zákonom dohodnuté zvyšovanie odvodu do druhého piliera zastavilo, len budúci rok by získal vyše sto miliónov.

Ku koncu minulého roka si na dôchodok v druhom penzijnom pilieri sporilo 1,7 milióna ľudí. Kým celkový počet účastníkov druhého piliera stúpa, počet sporiteľov, ktorí investujú v dlhopisových fondoch, postupne klesá. Ku koncu roka 2021 malo v dlhopisových fondoch svoje penzijné úspory uložených 928,1 tisíca sporiteľov. Ku koncu vlaňajška tento podiel predstavoval 54,6 percenta. A práve dlhopisové fondy priemerne prerobili jedno percento. Naopak, indexové fondy zarobili iba v minulom roku okolo 25 percent.

Analytik INESS Radovan Ďurana zdôrazňuje, že zavedenie rodičovského dôchodku je fiškálne veľmi nezodpovedné. „Keď sa predstaví zdroj financovania, tak nová dávka zrazu znamená ,zodpovedné' hospodárenie. Je to omyl. Všetky zdroje, ktoré uviedol minister Krajniak, ale aj minister Matovič pri jeho balíčku, by mohli a mali byť použité na znižovanie deficitu. Päť miliárd eur na tento rok je obrovská sekera, pričom súčasná vláda nevie, ako sa s ňou vysporiada,” upozorňuje analytik.

Minister práce Milan Krajniak Čítajte viac Vyššie dôchodky o desiatky až stovky eur? Rodičovský bonus nemá podporu (+ prepočty)

Úplne paradoxne potom podľa neho vyznieva skutočnosť, že na financovanie bonusu by mali byť použité nadmerné príjmy zo sociálneho poistenia. „To nie je žiadny dodatočný príjem, to je dôsledok vysokého daňovo-odvodového zaťaženia práce. Presne na tento účel má byť zákon o výdavkových limitoch, ktorý má dodatočné príjmy presúvať na znižovanie deficitu,” dodáva analytik.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #financovanie #Milan Krajniak #rodičovský dôchodok