Rodičovský bonus: Krajniak našiel naň peniaze, ale z koalície mu odkazujú, že je to zlý nápad

Dva dni pred koaličným stretnutím minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ohlásil, že našiel peniaze, ktorými zaplatí takzvaný rodičovský bonus. Z toho majú profitovať dôchodcovia, ktorým pracujúce deti prispejú na penziu. A to aj napriek tomu, že len tesne pred Vianocami vládni predstavitelia opakovane zdôrazňovali, že štátny rozpočet vyžmýkali dva roky pandémie a všetci sa musia pripraviť na uťahovanie opaskov.

11.01.2022 12:04 , aktualizované: 20:30
Minister práce Milan Krajniak Foto:
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavuje rodičovský bonus.
debata (5)

Zavedenie rodičovského bonusu chce minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) financovať z piatich zdrojov. Najväčším zdrojom financovania rodičovského bonusu v roku 2023, odkedy by mal začať platiť, je zlepšenie výberu poistného v SP od ekonomicky aktívneho obyvateľstva. Výber sa zlepšoval už aj za rok 2021. Na číslach minister ilustroval, že kým rozpočet na rok 2021 počítal s výberom poistného vo výške 9,311 miliardy eur, skutočný výber bol 9,555 miliardy eur. Je to o 244 miliónov eur viac za vlaňajšok.

Ako uviedol Krajniak v utorok, peniaze na 550-miliónový výdavok vyzbiera z piatich zdrojov. Dokonca tvrdí, že ešte zostane aj rezerva 208 miliónov eur. Kým prvý problém s chýbajúcim financiami Krajniak podľa vlastných slov vyriešil, druhý problém stále zostáva. A to je ten, že stále nemá podporu v koalícii. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) hovorí o rodičovskom bonuse ako o drahom nápade.

minister prace Milan Krajniak rodicovsky bonus Čítajte viac Krajniak plánuje vyššie dôchodky. Nad zdrojom peňazí a podporou koalície však visí otáznik

Podobne sa vyjadruje aj strana Za ľudí. „Polmiliardový deficit z rodičovského bonusu je neakceptovateľný. Na financovanie výdavkov spôsobených rodičovským bonusom by sme potrebovali stabilné a dlhodobé zdroje. Vyšší výber poistného či dynamické efekty takýmto stabilným zdrojom nie sú. Ak by pán Krajniak našiel nejakú inú formu financovania, sme pripravení o tom rokovať. Chceme si preto vypočuť pána ministra osobne na rokovaní vo štvrtok,” zopakoval odmietavé stanovisko pre Pravdu ekonomický expert najmenšej koaličnej strany Tomáš Meravý.

Strana SaS sa odvoláva na výpočty Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Jej závery hovoria jasne: najviac si polepšia bohatší rodičia a tí s najviac deťmi. „Súhlasíme, že v dôchodkovom systéme je veľa nespravodlivostí. Rodičovský bonus by ich však nezmenil, iba by vytvoril nové,“ vyjadril sa pre Pravdu Peter Cmorej zo SaS.

Milan Krajniak rodicovsky dochodok Čítajte viac Čo ak zletia akcie nadol o 20 percent, pýta sa Krajniak. Presun miliárd eur z druhého piliera nechce prikazovať

Bonus v navrhovanej podobe by navyše znamenal nižšie dôchodky pre ľudí, ktorých deti zomreli alebo z dôvodu choroby nemôžu pracovať. Menej by dostali aj tí, ktorí by si namiesto kariéry vybrali spoločensky prospešné, no slabo platené zamestnanie ako učiteľ či zdravotná sestra. „S návrhom, ako ho prezentuje minister Krajniak, nesúhlasíme a už mesiace čakáme, kedy ukáže, že aj on je schopný prijímať kompromisy,” dodáva Cmorej. Rovnako SaS nesúhlasí ani s okamžitým míňaním ušetrených peňazí Sociálnej poisťovne, pretože Slovensko je krajina s najmenej udržateľnými verejnými financiami v Európe.

Tím OĽaNO na opakované otázky denníka Pravda nereagoval, doteraz však Krajniakove návrhy otvorene nepodporil.

Najväčším zdrojom financovania rodičovského bonusu v roku 2023, odkedy by mal začať platiť, je zlepšenie výberu poistného v Sociálnej poisťovni od ekonomicky aktívneho obyvateľstva. Výber sa zlepšoval už aj za rok 2021. Na číslach minister ilustroval, že kým rozpočet na rok 2021 počítal s výberom poistného vo výške 9,3 miliardy eur, skutočný výber bol takmer 9,6 miliardy eur. Za minulý rok to je teda o 244 miliónov eur viac. Druhým zdrojom financovania rodičovského bonusu je úspora výdavkov Sociálnej poisťovne o 140 miliónov eur. Ďalších 200 miliónov chce ušetriť na nevyplatených dôchodkoch z dôvodu úmrtia seniorov. Zvyšnú sumu dofinancujú príjmy z obnovenia platenia odvodov z trinástych a zo štrnástych platov a takzvané dynamické efekty zo zavedenia rodičovského bonusu. To v preklade znamená, že dôchodcovia peniaze navyše minú na slovenské tovary a služby, čo následne zvýši aj výber daní.

Pokračovanie diskusie koaličných ekonómov o tom, ako zachrániť smerovanie verejných financií, je naplánované na štvrtok. Hlavné iniciatívy na rokovanie prinesú minister financií Igor Matovič a minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Druhým zdrojom financovania rodičovského bonusu je podľa ministra úspora výdavkov Sociálnej poisťovne o 140 miliónov eur.

zväčšiť Porovnanie zdrojov a nákladov. Foto: MPSVR SR
IMG 20220111 120713 Porovnanie zdrojov a nákladov.

Ďalším zdrojom financovania sú pandemické zmeny v demografickej štruktúre obyvateľstva Slovenska. V roku 2023 sa bude pre úmrtia vyplácať o 200 miliónov eur menej na starobných dôchodkoch.

Zvyšnými dvomi zdrojmi na financovanie zavedenia rodičovského bonusu sú príjmy z obnovenia platenia odvodov z trinástych a štrnástych platov a tzv. dynamické efekty zo zavedenia rodičovského bonusu.

zväčšiť Celkové zdroje na rodičovský bonus od 1.... Foto: Plán obnovy a odolnosti SR, MPSVR SR
IMG 20220111 120727 Celkové zdroje na rodičovský bonus od 1. januára 2023.

Hovorí o dodatočných príjmoch z výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 15 %, teda v roku 2023 by išlo zhruba o 82 miliónov eur.

Ako uviedol Krajniak na utorkovej tlačovej besede, týchto päť zdrojov financovania prinesie spolu 758 miliónov eur. Výdavky na zavedenie rodičovského bonusu sú pritom podľa neho najviac 550 miliónov eur ročne.

zväčšiť Celkový dlh nemocníc voči Sociálnej poisťovni... Foto: Plán obnovy a odolnosti SR, MPSVR SR
IMG 20220111 120655 Celkový dlh nemocníc voči Sociálnej poisťovni je viac ako 300 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #financovanie #Milan Krajniak #rodičovský dôchodok