Oživenie či mlátenie prázdnej slamy
Slovenská spoločnosť je rozdelená, názorová priepasť je viditeľná aj medzi poľnohospodármi. Povinnosťou vlády je navodiť medzi hospodármi atmosféru porozumenia a kooperácie. A tiež realisticky zvážiť rolu jednotlivých fariem pri zásobovaní trhu. Verejné zdroje neslúžia na to, aby si niekto išiel na samotu realizovať svoj sen o zmene životného štýlu, ale aby oprúc sa o štátne peniaze plnil dvojjedinú úlohu: produkoval zdravé potraviny pre trh a súčasne zveľaďoval obhospodarovaný životný priestor, ktorý nepatrí len jemu, ale celej krajine.
Samostatnou kapitolou je reštart, prebudenie zdecimovanej živočíšnej výroby. Krajina, ktorá bola sebestačná v bravčovom mäse, ho dnes vyrába už v úplne minimálnom množstve. Z 37 kilogramov, ktoré priemerne ročne Slováci skonzumujú, predstavuje podiel slovenskej produkcie už len 12 kilogramov. Všetko ostatné je z dovozu. To číslo vyjadruje mieru úpadku či úplný útek od živočíšnej výroby. Zhruba polovicu slovenskej produkcie bravčoviny pritom zabezpečujú spoločnosti s dánskym kapitálom. Nie je to náhoda, že sa práve dánski farmári presadili v slovenskom poľnohospodárstve. Ich materské farmy ošípaných patria k najvýkonnejším na svete a zároveň, to je veľmi dôležité, napriek tomu, že chovajú na území takom malom ako Slovensko 13 miliónov ošípaných, nespôsobujú problémy životnému prostrediu. Pre zaujímavosť, v Dánsku evidovali v roku 2020 podľa údajov tamojšieho ministerstva 2 900 fariem ošípaných. To je toľko ako na Slovensku, až na to, že priemerne na jednej rodinnej farme chovajú takmer 4 500 ošípaných. De facto je jedna dánska farma taká veľká ako družstevný chov v Nových Sadoch.
Družstiev, ktoré mali podobne veľké chovy ako v Nových Sadoch, bolo na Slovensku ešte v deväťdesiatych rokov hojne. Veď sme aj chovali 2,6 milióna ošípaných (1990) a nie ako dnes pol milióna. Treba sa pozrieť, kam sa uberá vývoj vo výrobe bravčového mäsa v Európe. Priemerná dánska farma v roku 2016 chovala 3 500 ošípaných, holandská 2 500. Mení sa situácia aj v Nemecku. V období rokov 2010 až 2019 klesol počet malých fariem, kde chovali menej ako sto ošípaných, o 60 percent, zo 4 200 na 1 700. Naopak, počet veľkých s koncentráciou zvierat nad 500 kusov stúpol z 300 na 500, teda o 67 percent.
Stavy hospodárskych zvierat (v kusoch)
Rok | Hovädzí dobytok | Kravy (vrátane dojných) | Ošípané | Hydina (sliepky, husi, kačice, morky) |
1985 | 1 603 104 | 587 159 | 2 317 965 | 16390513 |
2000 | 646 148 | 271 184 | 1 488 441 | 13580042 |
2010 | 467 125 | 204 386 | 687 260 | 12991916 |
2020 | 442 289 | 191 517 | 538 310 | 10603624 |
Na Slovensku stále prevažujú väčšie farmy nad menšími a je vôbec otázkou, či je správne považovať chov s jednou alebo dvoma ošípanými za farmu. Vždy, keď sa schyľuje k voľbám, politici vyťahujú z talónu „dánsky mindrák“, presnejšie komplex z dánskej expanzie. Treba sa ísť pozrieť do Dánska, možno by sme porozumeli, prečo sú potomkovia Vikingov takí dobrí, a zamyslieť sa nad sebou, čo nás prinútilo predať im farmy, pôdu.
Tá otázka sa netýka len poľnohospodárov, ale aj vlastníkov pôdy. Inak vracajúc sa k podstate dánskeho úspechu a slovenského neúspechu, v Dánsku sú kostrou chovu napospol rodinné farmy, no celý odbyt či už živých zvierat, alebo mäsa viac ako storočie majú v rukách družstvá, podielnikmi ktorých sú farmári. Slovensko po etape premeny JRD na podielnické družstvá a privatizácie štátnych majetkov však kooperácii vedúcej k posilneniu pozície prvovýrobcov nevie prísť na chuť. Krajinou zmieta nesvár a Dáni so svojím know-how a kapitálom obnovujú veľkovýrobu, ktorá fakticky víťazí aj v typicky farmárskych krajinách.
Niektoré veci nie a nie pochopiť. Je to do smiechu aj do plaču, ale v konečnom dôsledku tragické. Pre celé Slovensko.