Pokračovanie článku: O čom je kauza 4 500 eur na sviňu? Niektoré veci nie a nie pochopiť. Je to do smiechu aj do plaču

Informovaní. Ako kto

Na rozdelenie dotácií poslúžil dotazník, ktorý rozoslali chovateľom, niektorým jednoducho zatelefonovali.

"Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) o pripravovanom dotazníku nemala žiadne informácie. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR túto formu podpory s SPPK, ako s najväčšou agropotravinárskou samosprávou na Slovensku, nijako nekonzultovalo. SPPK sa o nej dozvedela až na konci roka, a to z médií a od chovateľov ošípaných.

Komora kritizuje spôsob zverejnenia, krátkosť času na vyplnenie dotazníka (22.11 až 1. 12. 2021), zvláštne nastavený spôsob výpočtu odmeny, ako aj samotnú výšku odmeny za vyplnenie dotazníka. V období vysokých nárokov na transparentnosť prideľovania podpôr v poľnohospodárstve to považuje za obzvlášť zarážajúce.

Robert Fico druzstvo obilie zatva Zahorska Bystrica Čítajte viac Prednedávnom bola centrom korupcie. Skompromitovaná agentúra prešla očistcom

„Informovaní mali byť všetci. Odmietame, aby sa o možnosti získať finančné prostriedky dozvedali len niektorí. S takýmito prístupom som sa ešte nestretol. Mnohým chovateľom táto podpora jednoznačne mala patriť,“ hovorí Miroslav Štefček, podpredseda SPPK.

Ministerstvo však tvrdí, že rokovalo s dvoma chovateľskými zväzmi. Ako? „Mali sme záujem dozvedieť sa, akým spôsobom boli sumy vypočítané. Nedozvedeli sme sa absolútne nič. Na informácie bolo udelené prísne embargo. Volali mi chovatelia, ktorí mali rôzne stavy ošípaných, no vyplatené takmer rovnaké sumy. Celé to bolo pripravené pod veľkým rúškom tajomstva, čo nás prinútilo napísať ministrovi list, že sme nespokojní s tým, ako boli vyplatené tieto peniaze,“ povedal pre Polnoinfo.sk Andrej Imrich, výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku.

Premiér Eduard Heger na margo kauzy o. i. uviedol, že štátna dotácia pre spoločnosť Rimanec, ktorú zakladal Kyseľ a dodnes v nej pôsobia jeho rodinní príslušníci, "ho znepokojila”. Rezort pôdohospodárstva totiž za bývalých vlád zosobňoval korupciu, kradnutie či zneužívanie moci a funkcií pre osobný prospech úzkej skupiny ľudí. Bola to éra ,našich ľudí', a preto prvoradým cieľom mojej vlády je vypudiť tieto praktiky z verejného života,” podčiarkol

Matovič aj Heger sa dva roky zaklínajú očistou. Teraz sa ukazuje, že jedno je hlásať čistotu a spravodlivosť a druhé v reálnom živote ju aj dosiahnuť. Okrem morálnych postulátov si vláda dala za cieľ oživenie poľnohospodárstva. Do popredia sa majú dostať malé rodinné farmy, začínajúci poľnohospodári. Podporu si nepochybne zaslúžia všetci, ktorí poctivo obrábajú pôdu, chovajú zvieratá a živia tým nielen seba, ale aj spoločnosť. Čerstvý príklad však ukazuje, že prostriedkom k cieľu by nemala byť extrémna pozitívna diskriminácia pozlacujúca neprimeranými podporami chovy, ktorých podiel na zásobovaní trhu je mizivý.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #pôdohospodárstvo #ošípané #ministerstvo pôdohospodárstva #Kyseľ