Pokračovanie článku: O čom je kauza 4 500 eur na sviňu? Niektoré veci nie a nie pochopiť. Je to do smiechu aj do plaču

Model na mieru. Čiu?

Ako však rozdeliť spravodlivo dva milióny medzi 2 953 fariem, ktoré zahŕňajú naozaj malých chovateľov, zameriavajúcich sa na samozásobovanie rodín, a podniky, ktoré produkujú mäso pre trh, jedno či miestny, alebo celoštátny? Vzorec, ktorý vymysleli na rezorte, mal brať do úvahy farmu ako takú, jej ohrozenie africkým morom i COVID-19, ale aj podiel podporovaného väčšieho či menšieho podniku na zásobovaní trhu bravčovým mäsom. Matematický model, podľa ktorého postupovali pri druhom odškodnení, nazval bývalý minister Zsolt Simon vzorcom pre atómového fyzika.

Porovnanie dotácií pre vybrané farmy
Chovateľ/ počet zvierat Obec podpora SPOLU €
AGRORIS s.r.o. / 21 000 Rimavská Sobota 27152,62
RIMANEC s.r.o./ 6 Pliešovce 27026,42
PD DEVIO Nové Sady/5000 Nové Sady 13684,46

Zdroj: MPRV SR

mäso, mäsiarstvo, bravčové Čítajte viac Slovenská bravčovina mizne ako lanský sneh. Z 10 rezňov sú iba 3 slovenské, dovoz je lacnejší a vyhráva

Výška vyrátaných podpôr vyvolala nevídanú pozornosť a obrovskú nespokojnosť väčšiny chovateľov. V tabuľke 86 podnikov, ktorým rozdelili dva milióny eur, boli obrovské rozdiely. Niekto dostal na prasa 4 500 a niekto 40 eur. Rezort sa obhajuje tým, že mor berie útokom farmy bez rozdielu, jedno či ide o malú, alebo veľkú. To je síce pravda, ale iné náklady na ochranu farmy má maličká a iné stredne veľká či veľká družstevná farma ošípaných. A keďže kritériom bola aj produkcia bravčového mäsa pre trh, cítili sa tí, ktorí ho poctivo zásobujú, poškodení.

Napríklad PD Devio v Nových Sadoch v okrese Nitra chová 5-tisíc ošípaných, základom stáda je 265 prasníc. Všetko mäso z družstva prúdi na slovenský trh. Družstvo dostalo podporu 13 648 eur. Čo je to oproti farme odstupujúceho štátneho tajomníka, ktorý dostal dvojnásobok.

Tabuľka je vôbec plná paradoxov. Takú istú dotáciu ako medializovaná farma Rimanec pridelili aj rimavskosobotskému Agrorisu (27 152 eur), rozdiel je však v tom, že oproti šiestim ošípaným pána exštátneho tajomníka stojí chov s 21-tisíc zvieratami. Takmer na 53-tisíc eur si prišla farma, ktorej spoluvlastníčkou je Anna Balková zo Spolku farmárov Slovenska, chová 130 prasiat.

Prasa / Sviňa / Čítajte viac Milosť pre slovenskú bravčovinu

Najviac otáznikov vyvoláva to, ako boli peniaze rozdeľované. Na sociálnych sieťach znie unisono, že peniaze šli opäť najmä „našim“. Anna Balková pripútala k sebe pozornosť aj preto, lebo pred Vianocami napísala premiérovi Hegerovi verejný list, kde pripomenula nemohúcnosť exministra Jána Mičovského a pochválila nové vedenie rezortu, ako pomáha malým farmárom. Naozaj výdatne. Pravda, sused susedovi vidí do farmárskeho či družstevného hrnca a nie je problém nazrieť ani do údajov na finstate, ktoré ukazujú, ako kto reálne hospodári. Preto sa nielen poľnohospodári pýtajú, ako noví šafári šafária s verejnými zdrojmi.

"Ten vzorec nemal ani hlavu, ani pätu, mali sa poradiť s chovateľmi, so samosprávou. V našom družstve dáva chov ošípaných prácu 20 ľuďom, ale zrejme nie je chovateľ ako chovateľ. Družstvo existuje 50 rokov, na trh ročne dodáme 800 ton bravčoviny, teda 800-tisíc kilogramov. K tomu 650-tisíc kilogramov hovädzieho mäsa. Mal by si to niekto uvedomiť a rovnako vážiť slová. Vraj Kyseľ sa chlapsky postavil k problému?“ reaguje Igor Jakubička, predseda PD Devio Nové Sady na dotačnú politiku rezortu i ministrove slová komentujúce "statočný“ odchod z funkcie štátneho tajomníka. "Kľúč k výpočtu podpory bol zvolený veľmi nešťastne a nelogicky, sme z toho rozčarovaní,“ povedal Ladislav Sedmák z Agrorisu.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #pôdohospodárstvo #ošípané #ministerstvo pôdohospodárstva #Kyseľ