O čom je kauza 4 500 eur na sviňu? Niektoré veci nie a nie pochopiť. Je to do smiechu aj do plaču

Mal priniesť oživenie a rozvoj malých rodinných fariem a začínajúcich mladých hospodárov. Pred troma dňami Milan Kyseľ, štátny tajomník na rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ponúkol svoju funkciu ministrovi Samuelovi Vlčanovi. Svoj odchod zdôvodnil mediálnym lynčom. Odštartovala ho vraj 27-tisícová dotácia na podporu chovu šiestich ošípaných rodinnej farmy Rimanec, ktorú založil pred desiatimi rokmi.

06.01.2022 18:08
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (58)

Dôvodom, prečo sa Kyseľ náhle stal mediálnou hviezdou, bola výška podpory na prekonanie afrického moru ošípaných, ktorú získala farma Rimanec. V prepočte na ošípanú Kyseľova manželka so synom dostali 4 500 eur. Detaily o hospodárení nielen tejto rodinnej farmy, ale aj o iných štedro podporených podnikoch zverejnil portál polnoinfo.sk, čo okamžite vyvolalo búrlivú diskusiu medzi poľnohospodármi a pritiahlo pozornosť médií.

Proti spôsobu pomoci protestovali chovateľské zväzy, najväčšia samosprávna komora a, samozrejme, do hry sa vložili politici opozície predovšetkým vrátane exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona. Kauza každým dňom nadobúda grády a opozícia volá už po ministrovej hlave. Po kauze Dobytkár prišla vítaná príležitosť na revanš.

prasa1 Čítajte viac 4 500 eur na jednu sviňu. Opozícia sa pýta ministra Vlčana, prečo jeho tajomník dostal takú dotáciu

Vlčan sa svojho štátneho tajomníka zastal, vyhlásil, že rezortná kontrola pri udeľovaní dotácií pochybenie nezistila a zdôraznil, že sa postaral o najväčšiu podporu chovateľov ošípaných, dovedna v sume 3,5 milióna eur, čo je najviac od roku 2014. Akcentoval, že pri mimoriadnej dvojmiliónovej dotácii vyplatenej na konci minulého roku záležalo rezortu najmä na tom, aby sa peniaze dostali k malým chovateľom.

Argumentoval tým, že v štandardnej výzve prvých päť najväčších chovov odčerpalo 770 560 eur, z čoho dva dánske predstavovali viac ako 500-tisíc eur. "Bolo nevyhnutné nastaviť špeciálnu výzvu výlučne zameranú na podporu malých a stredných chovov,“ zdôvodňoval počínanie rezortu.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #pôdohospodárstvo #ošípané #ministerstvo pôdohospodárstva #Kyseľ