4 500 eur na jednu sviňu. Opozícia sa pýta ministra Vlčana, prečo jeho tajomník dostal takú dotáciu

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) pod vedením ministra Samuela Vlčana (nom. OĽaNO) a štátneho tajomníka Milana Kyseľa vyplatil firme Rimanec, v ktorej pôsobil až do júna 2021 ako konateľ práve Milan Kyseľ, 4500 eur na ošípanú. Ide o rekordnú sumu za jednu ošípanú. Opozícia to kritizuje a chce od ministra vysvetlenia.

05.01.2022 12:34
prasa1 Foto:
Zolt Simon, predseda strany Maďarské fórum a Alojz Hlina, bývalý predseda KDH a podnikateľ.
debata (115)

Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Milan Kyseľ rozdal dotácie na zvládnutie nákazy afrického moru ošípaných, z ktorého získala pred koncom vlaňajška 27-tisíc eur aj farma jeho rodiny Rimanec z Pliešoviec neďaleko Zvolena.

Milan Kyseľ Foto: SITA, Brano Bibel
Milan Kyseľ Milan Kyseľ

Vlčanovo ministerstvo odchod štátneho tajomníka ohlásilo s tým, že v skutočnosti k žiadnej chybe pri dotovaní neprišlo, čo ukázala aj ministerská kontrola. Dotácie pre rodinnú farmu Kyseľovcov sú však omnoho vyššie ako jej ekonomická výkonnosť.

2021 02 08 prasata endoskopie1 Čítajte viac Chovateľská tragédia, aká nemá obdoby. Mor zničil na Slovensku dve obrovské farmy, dánski agrobaróni utrpeli straty

„Kyseľ odstúpil zo svojej funkcie z dôvodu, že bol na neho robený mediálny lynč a neurobil nič zlé, a ešte sa mu bolo treba poďakovať, ale my si to nemyslíme,“ povedal v stredu na tlačovej konferencií Alojz Hlina, bývalý predseda KDH a podnikateľ, ktorý sa dnes politicky angažuje v strane Dobrá voľba Tomáša Druckera.

Farma Rimanec chová podľa národného registra zvierat iba šesť prasiat. Na každé prasa teda získal podnik dotáciu 4 500 eur. To je viac ako dvadsaťnásobok ceny jatočného prasaťa. Bitúnky v súčasnosti platia za jedno zviera necelých 200 eur.

„Odstúpením pre podozrenie z korupcie štátny tajomník Kyseľ z OĽaNO len potvrdil, že svojej rodine doprial k Vianociam šesticu najdrahších svíň v histórii Slovenska. V prvom rade je nevyhnutné, aby tieto „špinavé“ peniaze štátu jeho rodina vrátila. Kontrola agrorezortu vraj síce žiadne pochybenia nenašla, pretože OĽaNO kontrolovalo samé seba. HLAS – SD sa však pýta, kto z Ministerstva financií SR dva milióny agrorezortu na tento účel uvoľnil? Podpísal Vlčanovi dotazníky na svine priamo sám Igor Matovič?,“ pýta sa Róbert Puci, poslanec NR SR a člen predsedníctva strany HLAS.

Prasa / Sviňa / Čítajte viac Milosť pre slovenskú bravčovinu

Podľa strany Hlas v kauze najdrahších svíň, v ktorej len štyrom percentám chovateľov ošípaných vyplatilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) dva milióny eur pritom agrorezort nebol schopný vysvetliť prakticky nič. Jeho reakcie sú podľa Hlasu-SD založené výhradne na obviňovaní všetkých naokolo.

Žiadajú vysvetlenie a odstúpenie Vlčana

Vlčan vníma Kyseľovo rozhodnutie ako prejav vysokej politickej kultúry. „Naša kontrola síce nezistila žiadne rozpory a pochybenie v procesoch, na ministerstvo sa však zniesla tvrdá kritika. Celá situácia sa navyše stala predmetom politického osočovania zo strany opozície a rôznych záujmových skupín, či jednotlivcov, ktorým nevyhovuje, že sa zo všetkých síl snažíme rezort očistiť od nánosov korupcie a netransparentnos­ti,“ okomentoval minister.

Robert Fico druzstvo obilie zatva Zahorska Bystrica Čítajte viac Prednedávnom bola centrom korupcie. Skompromitovaná agentúra prešla očistcom

Hlina a Zolt Simon, predseda strany Maďarské fórum žiadajú Vlčana o vysvetlenie a vyjadrenie k tomu, prečo sa zastal Kyseľa v tejto kauze. Vyzývajú ho pred kamery, aby vysvetlil celý tento mechanizmus a odpovedal na otázky: Aký bol cieľ? Ako sa to rozdelilo? Prečo sú také veľké rozdiely medzi jednotlivými farmami? Kto je skutočne zodpovedný za ten komplikovaný vzorec? „Keď to nedokáže vysvetliť mal by sa nad sebou zamyslieť,“ tvrdí Simon.

„Tento prípad, ktorý sa udial na ministerstve pôdohospodárstva nemá s poctivosťou nič spoločné,“ hovorí Hlina a v prípade, ak nebude schopný veci vysvetliť mal by podľa nich odstúpiť.

Simon upozornil napríklad aj na to, že Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC) pridelilo dotáciu na ošípané 20.000 eur aj svojej organizačnej zložke Výskumnému ústavu živočíšnej výroby, ktorý je súčasťou NPPC. „To je konflikt záujmov ako vyšitý,“ poznamenal.

„Štátne peniaze, teda peniaze nás všetkých, boli pridelené na základe dotazníkového zberu údajov. Oslovené preň boli iba vyvolené osoby. Pýtam sa, prečo neprebehla klasická výzva, prečo o možnosti získať príspevok neboli transparentne informovaní všetci poľnohospodári a prečo musíme namiesto riešenia akútnych problémov občanov znova riešiť pochybné šafárenie s verejnými zdrojmi? Toto naozaj nie je o jednej osobe štátneho tajomníka, ale o chorom systéme, kde sa občania ako štatisti majú prizerať, čo si môžu mocní dovoliť,“ uviedol podpredseda KDH Igor Janckulík.

Heger odstúpenie uvítal

Premiér Eduard Heger (OĽANO) víta rozhodnutie štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Milana Kyseľa odstúpiť z funkcie. Informovala o tom jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. Od ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) bude premiér očakávať návrh na vymenovanie nového štátneho tajomníka.

Premiér považuje Kyseľovo odstúpenie za dôležité gesto, ktoré potvrdzuje, že presadzovanie správnej politickej kultúry myslí súčasná koalícia vážne. „Agrorezort je ťažko skúšaný a pre minulé vládne garnitúry bol len korisťou. Musíme dôsledne chrániť krehkú dôveru, ktorú si postupne získava nielen na Slovensku, ale aj v medzinárodných inštitúciách,“ skonštatoval premiér.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Hlina #Kyseľ #Vlčan #prasatá