Pokračovanie článku: Konečne, hovoria prevádzky, ktoré opäť otvorili svoje brány. Akú majú návštevnosť?

Nevedia, ako a koľko objednávať

Aj keď sú prevádzky z otvárania svojich interiérov rady, majiteľov trápi nedostatok informácií a strach z ďalšieho zatvárania. Je pre nich ťažké si vyhodnotiť, koľko tovaru nakúpiť alebo koľko personálu zamestnať. Najväčší problém teda vnímajú v tom, že opäť nevedia, ako dlho budú mať otvorené. „Nevieme sa tým pádom zase zariadiť s tovarom, nevieme si urobiť pracovné rozpisy, stanoviť ciele a podobne. Zatvorenie a otvorenie prevádzky si treba predstaviť ako zastaviť a potom znova rozbehnúť extrémne dlhý nákladný vlak,“ prirovnala Raškovič.

Vo viacerých kútoch Slovenska podľa hovorkyne iniciatívy Pomoc pre gastro Magdalény Koreny pretrváva obava. „Čo sa bude diať na budúci týždeň, nebude sa opäť zatvárať?“ pýta sa Koreny. „V Bratislave sme mali ohlas, že sú aj podniky, ktoré neotvorili, keďže viacerým sa to neoplatilo aj vzhľadom na dovolenky a prázdniny počas toho týždňa,“ spresnila Koreny. Podnikatelia podľa jej slov využili tento týždeň ešte na inventúry alebo na kontroly stavu zásob po lockdowne. „Mnohí svoje prevádzky ani nie sú schopní otvoriť, či už pre nedostatok financií, alebo nedostatok personálu, ktorý z nášho segmentu masívne odchádzal. V mnohých prípadoch sa už späť nikdy nevráti,“ hovorí povedal pre Pravdu Viliam Pavlovský z Aliancie slovenskej gastronómie.

gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Čítajte viac Gastro je otvorené, ľudia sú však opatrní. Niekotré prevádzky ani neotvorili

„Situácia po pondelkovom otvorení v Tatrách však nebola úplne taká, akú očakávali tamojší prevádzkovatelia. Prvotné reakcie máme tie, že hostia sa veľmi opatrne vracajú do reštaurácií,“ uviedla Koreny. Túto situáciu na horách však skomplikovalo aj počasie, pretože pre silný vietor boli lanovky vypnuté.

Hostia však nemajú problém preukazovať sa preukazmi o očkovaní či preukázaní, to vníma Koreny veľmi pozitívne. „Uvádzajú však aj to, že prišli o podstatnú časť príjmov z vianočných večierkov a zo silvestrovských zábav. Preto sú podľa nich kompenzácie a schémy na podporu gastra stále veľmi dôležité a nevyhnutné,“ povedala Koreny.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #prevádzky #gastro