Akú formu dopravy uprednostňujú Slováci a čo im najviac chutí?

Európska superaplikácia Bolt zverejnila údaje toho, ako sa Slováci pohybujú po mestách, aké jedlá si najviac objednávajú, či koľko stála najdrahšia donáška za rok 2021 a pridala k nim aj pár neobvyklých príbehov z celého sveta, s ktorými sa podelili vodiči a kuriéri.

30.12.2021 11:45
Bolt scooter 6 Foto:
Ilustračná fotka
debata (2)

„Našou úlohou je pomáhať budovať mestá pre ľudí, nie pre autá. Ak by sa ľudia vzdali svojich súkromných áut a využívali by tzv. on-demand služby len vtedy, keď ich potrebujú, mohli by sme bojovať proti preťaženiu slovenských miest a ich znečisťovaniu. Vďaka digitálnemu taxi dispečingu, zdieľaniu kolobežiek, donáške jedla a potravín ponúka Bolt lepšiu alternatívu k súkromnému autu. Sme naozaj vďační, že používatelia aplikácie na Slovensku zohrávajú v tomto procese veľkú úlohu a tešíme sa na spoločné výzvy v oblasti mobility,“ povedal Eduard Suchánek, country manažér spoločnosti Bolt na Slovensku.

Taxíkom dvakrát denne

Štatistiky za rok 2021 priniesli mnoho zistení. Najaktívnejší slovenský používateľ aplikácie Bolt sa taxíkom odviezol až 854-krát. To znamená, že v priemere denne absolvoval minimálne dve jazdy. Najviac taxíkov si však objednal zákazník z azerbajdžanského Baku, ktorý v roku 2021 využil aplikáciu Bolt na odvoz až 1 116-krát. Najdlhšiu jazdu si v domácich vodách zákazník užil na ceste z Košíc do Budapešti. Lídrom v dĺžke trasy absolvovanej prostredníctvom áut s logom Bolt sa za rok 2021 stala Uganda, kde vodič viezol zákazníka až 513 km. Na Slovensku bol najpopulárnejším dňom na objednanie si auta na odvoz 12. november. Čo sa týka destinácií, tak najviac sa ľudia vozili na Hlavnú stanicu v Bratislave, následne za nákupmi či zábavou.

Medzi Bratislavou a Košicami na kolobežke

Najväčší fanúšik zelených kolobežiek žije vo švédskom Štokholme. Ten si v roku 2021 kolobežku prenajal až 1 063-krát. Slovenský rekordér tak urobil „len“ 634-krát, teda sa na kolobežke vozil v priemere takmer 2-krát denne. Najdlhšia jazda na kolobežke po slovenských cestách merala takmer 33 km a „kolobežkár“ tak ušetril skoro 4 kg emisií CO₂. Najlepšie sa ľuďom vo všeobecnosti vozí na kolobežkách počas leta a jesene, tomu zodpovedá aj dátum 20. august, ktorý bol dňom, kedy bolo zaznamenaných najviac jázd na kolobežke na Slovensku. Bielymi vranami sú Portugalci a Chorváti, ktorí si najviac kolobežiek prenajali v novembri a decembri.

Milujeme ázijské jedlá

Svoje chuťové poháriky si v roku 2021 cibril Slovák, ktorý prostredníctvom aplikácie Bolt Food ochutnal jedlo až z 95 rôznych reštaurácií. Ďalší Slovák zase trhol rekord v počte celkových objednávok, jedlo si objednával každý deň, v niektoré dni aj viackrát, keďže mu v aplikácii svieti až 390 doručených objednávok. Nechytá sa však na hladného Cyperčana, ktorý si v tomto roku kuriéra s jedlom zavolal až 992-krát. Najväčšia objednávka cez Bolt Food sa uskutočnila v Bratislave a zákazník za ňu zaplatil 136,38 €. Cez 2 200 eur zaplatil zákazník v juhoafrickom Kapskom Meste, čím sa stal rekordérom roka. Chuť dostal na suši a veru si ho aj doprial v počte 226 kusov. Najviac si slovenskí zákazníci jedlo objednávajú v čase obeda a preferujú ázijskú kuchyňu. Najpopulárnejším jedlom roka bolo jednoznačne kura maloa, ktoré si ľudia objednali 10 799-krát z bratislavského poke baru. Úspech malo aj hovädzie so zelenými fazuľkami a čili, pečené kura, polievka Tom-Yum a ryžové rezance s kuracím mäsom a arašidovou omáčkou.

Aj Bolt Market už má svojich prívržencov

Hoci služba doručovania potravín Bolt Market bola na Slovensku spustená len v novembri, už si našla svojich fanúšikov aj v Bratislave. Za vyše mesiac, čo služba 15-minútového doručovania funguje, si jeden zákazník objednal nákup už 14-krát. Rekordérom je však človek z rodiska aplikácie Bolt – z estónskeho Tallinu, ktorý si tovar nechal doručiť už 132-krát. Celkovo sú najobľúbenejšími položkami v nákupných košíkoch ľudí po celom svete mlieko, banány, cola a cherry paradajky.

Príbehy hýbu svetom

Vodiči a kuriéri superaplikácie Bolt zažili počas uplynulého roka veľa pekných, dojímavých, aj napínavých momentov. Aplikcia Bolt poukázala na niektoré z nich:

● Na Ukrajine uháňal vodič Boltu cez mesto Odesa, aby odviezol matku a jej dieťa v bezvedomí do nemocnice. Auto zastavila polícia, ktorá našťastie pochopila vážnosť situácie a zabezpečila vozidlu sprievod. Spoločne dorazili do nemocnice včas a dieťatku bola poskytnutá pomoc.

● V Chorvátsku sa zákazníčka na prvý pohľad zamilovala do svojho vodiča a pocity boli obojstranné. Ani úvodné peripetie, kedy sa márne snažili jeden na druhého nakontaktovať, ich neodradili a nakoniec k sebe našli cestu a podelili sa so svojím príbehom so zákazníckou podporou spoločnosti.

● Pre rovnakú flotilu jazdili Poľka a Poliak z Bydgoszczu, keď k sebe zahoreli láskou. Vzali sa v septembri a na obrade sa zúčastnil rekordný počet komunity vodičov.

● V Litve do výťahu nastúpil majiteľ psa. Psík však bohužiaľ nestihol včas naskočiť a jeho vôdzka sa zasekla medzi dverami. Výťah sa pohol a majiteľ sa obával toho najhoršieho. Keď zbehol po schodoch na prízemie, našiel svojho psíka šťastne poskakovať okolo kuriéra Bolt Food, ktorý bol v správnom čase na správnom mieste a vyslobodil psa z vôdzky.

● Zákazníčka v thajskom Bangkoku sa viezla v aute cez aplikáciu Bolt. Vodič rozprával o spoločnosti z ďalekého Estónska s takým nadšením, že to v zákazníčke vzbudilo zvedavosť. Urobila si prieskum na internete a momentálne pracuje v PR tíme spoločnosti priamo v materskej centrále v Talline.

● V nigérijskom meste Abuji zákazník omylom pridal k sume nuly navyše a poslal vodičovi 100-krát viac peňazí, než bola suma, ktorú mal zaplatiť. Poctivý vodič zavolal zákazníkovi a okamžite mu poslal peniaze späť.

● Na Ukrajine prišla pani Maria domov po dlhom lete z Madridu. Bola unavená, a tak sa ju vodič Boltu rozhodol rozveseliť dobrou ukrajinskou hudbou. Pani Maria si od šťastia, že počuje ukrajinské melódie, začala spievať a vodič sa tiež nenechal dlho prosiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #Slovensko #bolt #štatistiky