Pokračovanie článku: Slovenský automobilový tiger sa môže stať bezzubým kocúrom zabudnutým v kúte

Pravdu majú aj firmy, aj zamestnanci

To, že firmy hľadajú cesty, ako znižovať náklady, je prirodzené. „Ak je pre firmy jednoduché presunúť celú výrobu do zahraničia a oplatí sa im to, potom zo Slovenska odídu. Dá sa to očakávať,“ vysvetľuje ekonóm Tomáš Želinský z Technickej univerzity Košice. Kritizuje hospodársku politiku mnohých vlád, ktoré zahraničným firmám sľubovali rôzne úľavy. Keď tie vypršali, firmy sa zdvihli a odišli. „Aký je podiel ,odchádzajúcich firiem', ktoré na Slovensko v minulosti prišli pre rôzne úľavy a podpory zo strany štátu? Aké úľavy a podporu dostali v rovnakom čase slovenské firmy na podporu a udržanie pracovných miest?“ pýta sa.

Napriek rýchlemu rastu sa mzdy na Slovensku stále držia pod úrovňou miezd v západných krajinách, ale aj v okolitých štátoch. „Na porovnanie, priemerná mzda je na Slovensku 1 200 eur, v Maďarsku 1 260 eur, v Poľsku 1 470 eur a v Česku 1 470 eur, pričom priemerné mzdy v Rakúsku a Nemecku prekračujú 4 000 eur. Určite teda Slovensku nehrozí strata pozície relatívne lacnej a zároveň kvalifikovanej pracovnej sily,“ oponuje generálny riaditeľ konzultačnej spoločnosti Coface pre Slovensko a Česko Ján Čarný.

Morvay hovorí, že firmy pociťujú vývoj slovenských miezd ako záťaž. Lebo to konfrontujú s vývojom produktivity. „Potom sa slovenský zamestnanec sťažuje na nízky plat – a má pravdu. On nemusí vnímať zmeny v produktivite, vníma výšku svojej mzdy. A zamestnávatelia frflú, že práca na Slovensku je už dosť drahá – a majú zo svojho pohľadu tiež pravdu,“ vysvetľuje.

Čarný tiež upozorňuje, že treba rozlišovať medzi rôznymi oblasťami ekonomikami. Napríklad textilný priemysel sa s tým už musel vyrovnať. Príkladom v poslednom čase môže byť odevná firma zo Svidníka, ktorá pred dvoma rokmi časť výroby presunula do lacnejšieho Srbska. „Pokračujúci rast miezd na Slovensku však neznamená, že by pokračoval presun výroby do Ázie v ďalších odvetviach – ani tam nie je zásoba pracovnej sily neobmedzená. Naopak, v nasledujúcich rokoch vďaka demografickému vývoju bude počet ľudí v produktívnom veku v týchto krajinách stagnovať a ubúdať,“ vysvetľuje Čarný.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #mzdy #lacná pracovná sila