Matovič na stoličke financmajstra a vízia daňovej revolúcie. Ako vyzeral rok 2021 v našej ekonomike?

Od úspor vo vlaňajšom rozpočte, cez dôchodkové a daňové reformy až po historickú infláciu a miliardy z Plánu obnovy. Denník Pravda pripavil výber top 12 udalostí, ktorými žilo slovenské hospodárstvo v roku 2021.

28.12.2021 14:42
Matovič, daňová revolúcia, Foto: ,
debata (2)

Január

Štát sa pochválil, ako dobre hospodáril v minulom roku

Vývoj štátneho rozpočtu v roku 2020 významne ovplyvnila prebiehajúca pandémia ochorenia COVID-19 a prijatie novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2020. Napriek tomu bol schodok nižší, než sa plánovalo. Štátny rozpočet dosiahol za rok 2020 deficit na úrovni 7,758 miliardy eur. Oproti plánovanému schodku z upraveného rozpočtu na úrovni 11,953 miliardy eur bol tak nižší o vyše 4 miliardy eur.

Čítajte viac TU.

Február

Práca z domu i dobrovoľné gastrolístky. Najdôležitejšie zmeny v Zákonníku práce

Zákonník práce prešiel zásadnými zmenami, najdôležitejšie sa týkajú práce z domu a stravných lístkov. Časť z noviniek začne platiť už od začiatku marca. Zamestnanec si po novom môže vybrať, či chce gastrolístok alebo finančný príspevok. Upravila tiež inštitúty ako domáca práca a telepráca, ustanovila právo na odpojenie sa zamestnanca.

Čítajte viac TU.

Marec

Pandémia trápi hladové doliny. Nezamestnanosť tam vyskočila najviac

Slovenská ekonomika v roku 2020, poznačenom pandémiou nového koronavírusu, klesla o 5,2 %. Prejavilo sa to aj na miere evidovanej nezamestnanosti, ktorá sa v úvode roka dostala na úroveň 7,81 percenta. To je medziročne trojpercentný nárast. Koronakríza pritom úrady práce nezapĺňa tak rýchlo, ako sa čakalo ešte vlani na jar. To sa ale nedá povedať o regiónoch, kde bol problém zamestnať sa odjakživa. Za posledný rok sa práve tam prepúšťalo viac ako inde.

Čítajte viac TU.

Apríl

Matovič ako minister financií? Pozrite sa, čo hovoria odborníci a exministri

Nového predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) nahradil na stoličke ministra financií expremiér Igor Matovič (OĽaNO). Denník Pravda zisťoval, čo si o tejto nominácii myslia odborníci aj bývalý minister a bývalá ministerka financií.

Čítajte viac TU.

Máj

Na Slovensku sa zavedie trvalý kurzarbeit, schválili ho poslanci

Parlament schválil zákon o podpore v čase skrátenej práce, tzv. trvalý „kurzarbeit“. Podstatou tohto nástroja je poskytovanie právne nárokovateľnej podpory, ktorá bude účelovo určená na vyplácanie náhrady mzdy zamestnanca v čase, keď zamestnávateľ nemôže prideľovať zamestnancom prácu v pôvodne dohodnutom rozsahu a dochádza tak k tzv. skrátenej práci.

Čítajte viac TU.

Jún

Krajniak ukázal veľké zmeny v dôchodkoch. Sporenie bude povinné a rizikovejšie

Druhý dôchodkový pilier sa opäť mení. Novinky predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v predbežnej informácii k zákonu o starobnom dôchodkovom sporení. Pripravovaná novela bude nadväzovať na základy jeho dôchodkovej reformy, ktorá ešte musí prejsť vládou a parlamentom.

Čítajte viac TU.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #reformy #2021 #udalosti