Pokračovanie článku: Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

Veľkou témou v súčasnosti je energetika. Elektrina aj plyn dražejú. Čo ste s tým urobili?

Energie má pod palcom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. A ten je nezávislý. S cenami na trhoch nevieme nič robiť. S distribučnými poplatkami ale vieme niečo robiť a tie budú čo najnižšie. Cena elektriny sa zdesaťnásobila, je to šialené. Súvisí to s tý, že sa vedome a plánovane ruší jej ponuka – teda výroby. Robí to najmä Berlín a Brusel. Nemci odstavujú jadrové elektrárne, v súčasnosti ich tam beží asi šesť. Uhoľné im stále bežia, ale musia kupovať drahé emisné povolenky. Ešte by sa dal využívať plyn na kúrenie. Ale Nemci sami sebe zakazujú nákup plynu cez Nordstream 2, ale chcú ho cez plynovod vedúci cez Poľsko Jamal. Prirovnám to k situácii s kúpou chleba. Chcete veľa chleba a predajca vám ho ponúkne, ale vy ho odmietnete, lebo ho nechcete v modrej taške, ale v červenej taške. Riešia sa tu úplné nepodstatnosti a výsledok je, že cena elektriny letí vysoko hore. Stáva sa z nej niečo ako podpultový predaj za „socíku“. Je to teda kvôli Nemecku a Bruselu.

O plyne platí to isté. Nová nemecká vláda ústami či už ministra hospodárstva a ministerky zahraničných vecí, ktorí sú zo strany zelených, mi povedali: Nechceme Nordstream 2, nechceme jadrovú energiu. Takéto vyhlásenia ženú ceny plnu strašne hore. Trh sa za posledné roky veľmi dereguloval a tým pádom je tu jedna spoločná burza v Lipsku a ceny silovej zložky sú jednotné pre všetky krajiny. A ak náhodou Nemci potrebujú dokúpiť elektrinu, lebo u nich nefúka alebo ho potrebujú predať, lebo u nich fúka veľmi, tak to hýbe s cenou. My sme na rovnakom trhu ako Nemci a má to na nás veľký vplyv.

Energetickú sebestačnosť môže ovplyvniť spustenie jadrovej elektrárne v Mochovciach. Pomôžu nám?

Mochovce 3 sú tesne pred spustením, tam nám to, žiaľ, blokujú sily mimo ministerstva, no reaktor je teoreticky pripravený na spustenie. Budúci rok chceme nabehnúť na plný výkon. Bol som tam aj osobne niekoľkokrát, všetko napreduje, ako má. Vysoké ceny energií pomôžu talianskemu a českému vlastníkovi Slovenských elektrární. Slovensku pomôžu akurát tak, že akurát posplácajú dlhy.

Domácnostiam budúci rok výrazne narastú účty za energie. Od roku 2023 sa však očakáva, že účty porastú opäť a ešte vyššie. Čo s tým plánujete robiť?

Už som mal rokovanie so spoločníkmi v Slovenských elektrárňach. Snažíme sa, aby domácnosti dostali čo najlepšie ceny. Už som s nimi túto tému otvoril a po novom roku budeme pokračovať.

Ako to dosiahnete?

Rokovania sú komplikované. Narážame tam na rôzne zákonné prekážky či už je to nerovnomerná pomoc na trhu alebo neprimeraná pomoc od štátu. Vôbec to nie je jednoduché. Všetky kroky pripravujeme a budeme o nich včas informovať.

Kto však nie je regulovaný a hrozia im vysoké účty za energie sú mestá a obce. Tie prevádzkujú školy či kultúrne strediská. Pred dvomi týždňami bol hospodársky výbor, kde sa mali ich problémy riešiť. Boli ste tam pozvaný aj vy, prečo ste neprišli?

Bol tam generálny riaditeľ pre energetiku Ján Petrovič. Rešpektujem hospodársky výbor v parlamente, ale keď jeho predseda Peter Kremský (OĽaNO) zvolá jeho zasadnutie 60 hodín vopred, tak je to príliš neskoro a niekedy nestihnem zareagovať.

A ako im chcete pomôcť? Lebo závery neboli žiadne. Iba sa dohodli, že sa výbor stretne aj v januári, pričom zástupcovia miest a obcí už teraz hovoria, že je neskoro.

Nenakúpili si včas elektrinu a plyn.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Richard Sulík #plynová kríza #minister hospodárstva #ceny energií