Pokračovanie článku: Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

Ako je to s vašou vodíkovou stratégiou? Vláda ju aj schválila – kedy sa dočkáme niečoho konkrétneho?

Konkrétny je Akčný plán, ktorý je tesne pred dokončením. Prebiehajú posledné úpravy a začiatkom Nového roka ho zverejníme. Obsahuje aj presnejšie plány, čo s vodíkom na Slovensku, ale treba brať do úvahy, že vodíkový pohon je beh na dlhé trate. Mne ide najmä o to, aby bolo Slovensko čo najviac pripravené.

Čo plánujete na budúci rok, aké sú vaše ambície, priority v rámci rezortu?

Máme dcérsku spoločnosť Jadrovú a vyraďovaciu spoločnosť (JAVYS), ktorá má úplne novú spaľovňu, no tá stará ešte ostáva v prevádzke pred vyradením. A my ideme pozbierať všetok starý rádioaktívny odpad z 90 slovenských nemocníc, z rontgenových vyšetrení a podobne, kde sa nám ho nakopilo za desiatky rokov poriadne veľa. Preto sme sa rozhodli spraviť takú službu zdravotníctvu, že všetok odpad zo všetkých nemocníc pozbierame, bezpečne uskladníme v JAVYSe a postupne ho budeme spaľovať, až sa nezredukuje celý a až potom tú starú spaľovňu vyradíme.

Plánujete ešte niečo iné?

Chceme zefektívniť prácu úradníkov. Ono sa to bežne vníma, že sú všetci takí lenivejší, no to nie je pravda. Moje pozorovanie je, že sú skôr zavalení robotou. Časť z nej je však absolútne nezmyselná či zbytočná.

Napríklad akou prácou?

Politici na vláde si často rýchlo povedia, že chcú každý rok takú či onakú správu, podľa toho, čo je aktuálne. Nedajú tomu však ohraničené obdobie, napríklad najbližšie tri roky. Stane sa z toho taká večná úloha, ktorú po čase už nikto nerieši, len sa rok čo rok robia stostranové správy, čo viaže administratívnu kapacitu. Jednou z mojich priorít na ministerstve je, keďže takýchto úloh je aktuálne na mojom ministerstve asi 100, že si všetky osobne prejdem s ľuďmi, ktorí ich majú na starosti a následne na vláde navrhnem tie zbytočné zrušiť. Tým jednak odbremeníme pracovnú silu a zároveň budeme môcť postupovať ďalej k prípadnému znižovaniu stavu zamestnancov v štátnej správe.

Prejdime k investíciám. Nedávno ohlásený bol príchod nemeckých drevárov Ziegler do Rimavskej Soboty. Najskôr to vyzeralo ako skvelá správa, potom však protestovali slovenské píly. V akom stave je investícia dnes?

Slovenské píly sa veľmi oprávnene ozvali, že moment, my tu musíme, z vlastných peňazí, bez štátnej podpory budovať, vybudovali sme píly, fungujeme a zrazu príde zahraničný investor, ktorý je nielen veľký, ešte mu aj štát dá kopec peňazí na rozbehnutie podnikania a on lokálnu konkurenciu zlikviduje. S tým sa dá len súhlasiť. Preto som aj tej firme Ziegler oznámil, že fajn, ak chcú prísť na Slovensko, sú vítaní, no nech nerátajú so žiadnymi štátnymi dotáciami. Aj drevospracova­teľskému zväzu som prisľúbil, že nepodám návrh na štátnu pomoc pre firmu Ziegler, ani iného podobného investora v oblasti píl, pretože spracúvajú surovinu, ktorej evidentne nie je dostatok.

Ako sa to ďalej posunulo, čo bol výsledok?

Dohodol som firme stretnutie s dodávateľom, teda štátnymi lesmi. Neviem, ako to dopadlo, aktuálne tá firma zvažuje, či príde. No aj keby nie, verím, že pre Rimavskú Sobotu zoženieme investora, veď tam budujeme priemyselný park za 10 miliónov eur. Každý jeden záujemca, ktorý chce investovať na Slovensku a obráti sa na agentúru SARIO, dostane Rimavskú Sobotu v ponuke ako prvú. Bol by v tom čert, keby sme do konca volebného obdobia nezvládli získať tam aspoň zmluvne podpis jediného investora.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Richard Sulík #plynová kríza #minister hospodárstva #ceny energií