Pokračovanie článku: Sulík: Povinné očkovanie odmietame. Ľudia pre nás nie sú dezoláti a opice

Ďalšou veľkou témou je Matovičova daňovo-odvodová reforma, ktorú predstavoval takmer týždeň. Pozerali ste prvú tlačovku, ktorá bola v polovici novembra v nedeľu?

Našťastie, nepozeral.

Čo hovoríte na jeho “revolúciu” ako celok. S hodnotením ste si dali načas, ministrovi financií ste ho odovzdali až mesiac od predstavenia reformy.

Boli k tomu štyri pracovné stretnutia, možno aj viac. Pristúpili sme k tomu maximálne korektne a konštruktívne. Návrhy Igora Matoviča sme atomizovali, rozbili na 36 jednotlivých zmien a ku každej z nich napísali, či súhlasíme alebo nesúhlasíme. Spravili sme taký štvorfarebný semafor: zelená – súhlasíme, oranžová – súhlasíme, ale chceme ešte diskutovať, pretože k tomu máme otvorené otázky, červená – nesúhlasíme a čierna, to je úplne “no go”, teda v žiadnom prípade. Okrem toho sme týchto 36 bodov vyhodnotili aj voči programovému vyhláseniu vlády (PVV).

Koľko je ktorých?

Zelených je 12, oranžových je 11, teda na týchto máme predbežný súhlas. Červených 9 a čierne sú 4. Niektoré body sú v PVV a niektoré nie. To nie je až také rozhodujúce, ale zaujímalo nás to.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík reaguje na Matovičovu daňovú „revolúciu“: Má 56 otázok, 4 body sú nepriechodné

Ktoré sú tie čierne?

Zavedenie milionárskej dane, zrušenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov, zvýšenie dane z dividend a zrušenie stropu pre platenie odvodov. O týchto veciach nemá zmysel ani debatovať, na tie nikdy nepristúpime.

Tieto štyri „no go“ boli v Programovom vyhlásení vlády?

Pochybujem. Nebola tam ani jedna, o to sa môžeme oprieť aj pri diskusii s Matovičom.

Veľký rozruch spôsobili najmä zmeny pre živnostníkov. Čo na ne hovoríte vy?

V prvom rade tam nesúhlasíme so zrušením paušálnych výdavkov. A keď z toho vyberieme toto opatrenie, celá reforma živnostníkov, ako bola predstavená, sa rozsype.

Richard Sulík Čítajte viac Ústavný problém aj nebezpečný precedens. Kompletný semafor k daňovo-odvodovej reforme podľa SaS

Čo vám povedal Matovič, keď ste mu priniesli pripomienky k reforme?

Povedali sme si, čo sa nám páči a čo nepáči, on to zobral na vedomie. Nechcem do detailov prezrádzať koaličné rozhovory, predsa len sú dôverné. No dodržal som to, čo som sľúbil Edovi Hegerovi, že nič nebudem komentovať predtým, ako to neoznámim jemu. Tak sme to predebatovali. A toto je výsledok, 23 bodov z 36 na prvú je podľa mňa veľmi slušný začiatok debaty.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Richard Sulík #plynová kríza #minister hospodárstva #ceny energií