Pokračovanie článku: Vláda sa dohodla na otvorení reštaurácií. Dostanú sa do nich po novom roku len zaočkovaní?

Namiesto pomoci žaloby

Práve kvôli odškodňovaciemu zákonu podalo spoločnú žalobu na Európsky súd v Luxemburgu dokopy pätica fitnesscentier. Žaloba bola pripustená a teraz sa čaká na rozsudok. Sulík nevie vyčísliť, o koľko peňazí Slovensko môže prísť v súdnych sporoch.

Minister hospodárstva ich chápe a drží im palce. „Myslím si, že majú pravdu. Držím im palce, mali byť skôr otvorení, aj odškodnení,“ povedal pre Pravdu. Keď sa zástupcovia fitness sektora ozvali s prosbou o pomoc, Igor Matovič im v tom čase iba odkázal, že „svalovci počkajú“.

Ďalšou čiastočnou pomocou je preplácanie nájmov. To Sulík obnovil až 17. decembra. Do pondelka prijal rezort prvých zhruba sto žiadostí o pomoc, ktoré plánuje do Vianoc vybaviť. Sulík pre Pravdu povedal, že podobne ako v rezorte práce Milana Krajniaka, narazil na podvodných žiadateľov. Práve preto podal aj niekoľko trestných oznámení. „Ten najväčší prípad dokonca pravdepodobne teraz sedí vo vyšetrovacej väzbe. Dosť veľa peňazí sa nám aj takto vrátilo, teda, že ich žiadatelia dostali neoprávnene,“ vyhlásil minister.

Vláda zároveň v stredu schválila aj obnovenie opatrenia 3B v rámci schémy pandemickej pomoci. Toto opatrenia prispeje zamestnávateľom na platy zamestnancov na základe poklesu tržieb. Pomôže aj firmám, ktoré majú maximálne 49 zamestnancov a najmenej 40 percentný pokles tržieb. Matovič vyčíslil, že len za december v rámci tohto opatrenia štát vyplatí podnikateľom približne 25 miliónov eur.

Ďalšou pomocou má byť znížená DPH pre gastro sektor. Tú navrhuje Matovič v rámci svojej daňovo-odvodovej reformy znížiť na 10 percent, no podmieňuje ju prijatím iných opatrení ako napríklad krčahom vody zdarma a detským menu.

Zástupcovia gastro pod hlavičkou Aliancie Slovenskej gastronómie sektora svoju frustráciu dali najavo aj tento týždeň, keď v pondelok obchádzali ministerstvá a parlament. Už vtedy im Kollár aj Sulík prisľúbili, že za otváranie zabojujú.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pandémia #gastro